Re: penále u Fú za opožděné úhrady
zrovna jako vy, myslela jsem si, že posílám úhrady DPH (také opožděně), ale šlo to i na penále. Do dnešního dne nevím, kolik mám dluh na DPH a kolik na penále, když mi jednou za čas pošlou oznámení o dluhu, tak se nikdy nesejdem. Když po nich chci, aby mi sdělili, kolit z oznámené dlužné částky činí penále a kolik je dluh za vlastní DPH, tak mi to pracovnice není schopna říci. Mám prý stále posílat, oni si to přiřadí.
Re: penále u Fú za opožděné úhrady
Pokud nemáte daňového poradce (ten by mohl mít přístup na jejich stránkách na vaše platby a z toho pozná, kolik jste aktuálně v "mínusu"), tak si požádejte o výpis z evidence plateb. Podle toho zjistíte, kolik tam máte naúčtované penále.
Jinak oni posílají i za víc jak rok vyčíslenou částku, že si to srazili.
Re: penále u Fú-prosím názory i ostatníc
Vaši správci daně si to usnadňují. To je tak vždy, když daňový subjekt tomu nerozumí a nemá na to "odborníka"
------------
§ 252
Úrok z prodlení je splatný dnem, ve kterém jsou splněny zákonné podmínky pro jeho vznik, a na osobním daňovém účtu se předepisuje nejpozději do desátého dne po skončení měsíce následujícího po měsíci, ve kterém uplynul den jeho splatnosti. Před tímto dnem se předepíše na osobním daňovém účtu zejména v případě, že je nedoplatek, ze kterého vzniká úrok z prodlení, vymáhán, nebo pokud byl tento úrok uhrazen, nebo pro zjištění vratitelnosti přeplatku.
-----------
Laicky řečeno.Pokud pošlete peníze na DPH později, správce daně je povinen vyměřit úrok z prodlení a to nejpozději v termínu viz výše.
Předepíše jej na váš osobní daňový účet..... takže ví.
Ale on jej předepíše, ale nemusí vám to dávat písemně.
Zjistit to můžete jednoduše, buď máte zřízen přístup do DIS (daňové informační schránky) nebo nahlédnutím do spisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.