Re: Návrat po RD - jaké mám možnosti
1. O začátku a konci pracovních směn rozhoduje zaměstnavatel, takže - obecně - o změně může rozhodnout ve své kompetenci. Vy jako zaměstnankyně pečující o dítě mladší 15 let máte možnost požádat o jinou úpravu PD a zaměstnavatel je povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody (= záleží na okolnostech).
2. Nerozumím, proč by měl něco nabízet. Stejně tak nerozumím, že vaše pracovní místo částečně neexistuje (pokud zaměstnavatel část pracovního místa zrušil, měl navrhnout kratší pracovní úvazek, pokud byste nesouhlasila, byl by dán důvod výpovědi pro nadbytečnost, tj. s odstupným).
3. Nové pracovní zařazení = dohoda o změně pracovní smlouvy, nikoliv nová smlouva, zkušební doba nepřichází v úvahu. Bude-li se zaměstnavatel přemisťovat a vy nebudete se změnou místa výkonu práce souhlasit, bude dán výpovědní důvod podle § 52 b) ZP s nárokem na odstupné.
Jinak mé pracovní místo bylo zrušeno částečně, protože něco převzala externí firma a něco dělá zaměstnankyně, která převzala mou práci po odchodu na MD. Proto mi nabízí práci analytičky, nic jiného pro mne nemá. nebo prodavačky :-). V pondělí mám nastoupit, pokud mi prostě nedá výpověď a já mu nic krom toho nepodepíšu, co mám vlastně dělat?? Mám si tam sednout a čekat než mi skončí pracovní doba ? :-)
Jestli si myslí, že vám něco nabídnul, vy jste odmítla, tak vám nemusí dát odstupné, - to je totální nesmysl.
Ano, máte právo (a povinnost) přijít a dožadovat se práce. Můžete zkusit pohrozit inspektorátem práce. Je ovšem otázka, kdo tuto situaci déle vydrží. Já bych se asi zkusila dohodnout na nějakém kompromisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.