Re: přestávka v práci na jídlo
Vše se dá najít v zákoníku práce.
§ 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
Děkuji za odpověď. Ale toto jsem také našel v ZP. Ale není nikde uvedena následující přestávka. Po jaké době?
Mám při 12 hod. směně zaplaceno 11 hod. Tedy odečteno 2 x po 30 min.
Děkuji za odpověď
>>Dobrý den,mám dotaz a to jak se poskytuje přestávka
>>při 12 hod.směně?
>>Jedna je po 6 hodinách a mě zajímá ta druhá. Jestli
>>je
>>to po následujících 4,5, hod.
>>a kde případně najdu odkaz.
>>Děkuji Křenek
>
>Vše se dá najít v zákoníku práce.
>§ 88
>(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci
>nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v
>práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut;
>mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta
>nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o
>práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i
>bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená
>doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do
>pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být
>poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
>(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech
>rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15
>minut.
>(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují
>na začátku a konci pracovní doby.
>(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se
>nezapočítávají do pracovní doby.
Řekla bych, že může, ale nemusí.
Odkdy dokdy máte ve firmě stanovené přestávky musíte vědět vy. Pokud je směna např. od 9,00 do 21,00 hod. a první přestávku máte 12,00-12,30 hod., tak musíte mít i druhou, nejpozději od 18,30.
Jestliže máte přestávku 15,00-15,30 hod., tak druhá přestávka být nemusí.
Jak to, že ne. Pokud bude člověk číst mezi řádky, tak to z toho vyplývá. (1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
>>
>>>
>>>>>(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se
>>>>>nezapočítávají do pracovní doby.
>>>
>>>
>>>Ano, to je v pořádku. Při 12ti hodinové směně by vám
>>>měl zaměstnavatel určit 2 1/2 hodinové přestávky.
>>>Přečtěte si ten zákon pořádně a dočtete se to.
>>
>>tak to se nezlobte, ale toto tam nikde
>>nenajde.Povinnost při takové směně je nejméně 1
>>přest., žádné dvě.
>
>Jak to, že ne. Pokud bude člověk číst mezi řádky, tak
>to z toho vyplývá. (1) Zaměstnavatel je povinen
>poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité
>práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání
>nejméně 30 minut.
>(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují
>na začátku a konci pracovní doby.
a kde najdete"mezi řádky" Vaše tvrzení:
Ano, to je v pořádku. Při 12ti hodinové směně by vám
>>>měl zaměstnavatel určit 2 1/2 hodinové přestávky.
Vždyť to není pravda.(mně nemusíte kopírovat §§.)
Tazatel nepíše, jaký druh prac.doby má. Když vezmu v úvahu tu nejběžnější, pravidelnou prac. dobu PO - PÁ 8 hodin denně a podle ZP přstávka nemá být na konci prac. doby, určí ji zaměstnavatel např. po 5 hod. práce a zaměstnec zůstává na přesčas, pracuje 12 hod., potom po nejméně 6ti hodinách opět musí stanovit přestávku . Alespoň tak to chápu já.
Vy to Pájo berete z pohledu právníka a já z pohledu mzdové účetní. Jelikož se tazatel se ptá, kde to najde, neví, že existuje nějaký ZP, takže není znalý zákonů a 12 hod. směna může být odprac. 8 hod. směna + přesčas. Z praxe vím, že zaměstnanci nedokážou posoudit, co název 12 hod. směna přesně znamená, pro ně je to tehdy, když odpracují 12 hodin.
Asi nemá smysl něco vysvětlovat, když mi napíšete, že neumím posoudit, co je 12 hod. směna. Budete se divit, ale vím to, ale psala jsem, jak to posuzují zaměatnanci, že oni v tom rozdíl nevidí. Budu se opakovat, pro ně je 12 hod. směna vždy, když odpracují 12 hodin.
No tak ať už jde skutečně o 12ti hodinovou směnu nebo o 12ti hodinovou práci (8 h směna + přesčas), tak zákoník mluví jasně: přestávka nejpozději po 6 h nepřetržité práce. Takže jestli mu zaměstnavatel stanovil přestávku po 6ti hodinách od začátku práce a pak zas až po dalších 6ti hodinách práce, může mít ten den jen 1 přestávku. Pokud mu stanovil přestávku např. po 4 h práce, tak musí mít ten den 2 přestávky. Takže otázka zůstává: jak má stanovené přestávky?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.