Re: Opět exekuce - prosím!
Vůbec se nemáte za co omlouvat. Ale vemte to logicky, nejdříve vám příjde exekuční příkaz, vy začnete srážet-deponujete a čekáte na nabytí právní moci. Mezi tím příjde další exekuce č. 2. Na exekuci č. 1 příjde nabytí právní moci, peníze jim přepošlete. Hned příjde nabytí právní moci na ex. č. 2 s dřívějším datem. Takže první by jste musela přerušit a začít posílat na druhou. Hned na to může přijít třetí a může nastat stejná situace. Dokážete si představit ten zmatek...?
"jasná" má pravdu, záleží na pořadí, jak vám exekuce došli. Mě se ale stalo, že doručena byla jedna exekuce dříve než ta, kterou jsem splácela (jednatel ji nevyzvedl z datové schránky). Ukončila jsem tedy strhávání té původní a prvně splatila tu z dat.schránky a pak doplatila, tu kterou jsem hradila původně.
Souhlasím s paní jasnou. Pořadí srážek se řídí dnem doručení ex. příkazu a to zpravidla prvnímu plátci. Měla jsem ten případ, kdy jsem srážela 1 exekuci, která mi byla doručena jako prvnímu plátci a pak mi přišla druhá exekuce s datem nabytí právní moci pozdějším než u první exekuce. Obvolala jsem exekutory a protože ta druhá byla doručena prvnímu plátci ( jinému než nám) dříve, tak jsem srážky na tu první zastavila a srážela na tu druhou. Jo, někdy to je boj co všechno musíme zjišťovat :-)
Janek123 dobře poznamenává, že Vám dnes doručená exekuce mohla být již v minulosti doručena předchozímu zaměstnavateli dlužníka (pak je třeba se řídit datem doručení exekučního příkazu prvnímu plátci mzdy =bývalému zaměstnavateli).
Na exekučním příkazu (který dojde novému plátci mzdy) by standardně mělo být uvedeno, jakým dnem se exekuce řídí. Pokud tomu tak není, nezbývá než zavolat přímo exekutorovi.
Nebo by mělo být pořadí exekucí uvedeno v zápočtovém listu zaměstnance od předchozího zaměstnavatele - riskujete ale, že pořadí určil před Vámi někdo špatně.
Domnívám se, že:
- datum doručení exekučního příkazu je zásadní. Určuje pořadí exekučních příkazů. Pokud je dle data doručení exekuční příkaz první v pořadí, deponují se od tohoto data srážky ze mzdy na firemním účtu.
- datum nabytí právní moci pouze určuje, od jakého data se deponované peníze mají zasílat na účet exekutora. Exekuční příkaz již nemůže být zrušen, tzn. peníze náleží dle soudu na 100% exekutorovi.
K Vašemu dotazu:
Stále bych zasílala srážky na účet exekutora vyplývající ze staré exekuce, která Vám byla doručena již před lety. Je totiž první v pořadí.
Na Vaši dnes doručenou exekuci bych nic nesrážela. Byla totiž doručena až dnes a čeká jako další v pořadí. Toto bych také napsala exekutorovi, tzn. "Vámi zaslanou exekuci evidujeme, je však až jako druhá v pořadí".
Pokud potřebujete přesné vyjádření, napište e-mail na Exekutorskou komoru ČR. Odpověď jim bude chvíli trvat, ale odepíše Vám nakonec jejich právník (služba je zdarma).
>>>Srážím zaměstnanci na nepřednostní exekuci, která
>>>nabyla právní moci v roce 2009.
>>>Dnes jsem dostala novou, opět nepřednostní, ale ta
>>>nabyla právní moc už v roce 2006.
>>>Znamená to, že pozastavím platbu u exekuce, kam již
>>>srážky posílám a začnu srážet na exekuci, která
>>>nabyla
>>>právní moc r.2006?
>>>Děkuji za odpověď.
>>
>>Není důležité datum nabytí právní moci, ale datum,
>>kdy
>>vám byl doručen exekuční příkaz.
>>Jak to, že jste teprve teď dostala nabytí právní moci
>>z r. 2006? Jedná se o nového zaměstnance?
>
>Nejedná se o nového zaměstnance, ale odpovědi na můj
>dotaz se hodně liší. Já sama si myslí, že datum dabytí
>právní moci je důležitější než datum doručení
>ex.příkazu.
>Ale teď opravdu nevím, co je správné.
No, já bych ještě zkusila požádat toho exekutora, který poslal tu druhou exekuci o písemné sdělení, kdy byla tato exekuce doručena prvnímu plátci. Měli by vám odpovědět co nejdříve a pokud by byla prvnímu plátci doručena tato exekuce dříve než ta první, tak bych srážela na ni. Budete krytá, protože budete mít papír v ruce.
>Domnívám se, že:
>
>- datum doručení exekučního příkazu je zásadní. Určuje
>pořadí exekučních příkazů. Pokud je dle data doručení
>exekuční příkaz první v pořadí, deponují se od tohoto
>data srážky ze mzdy na firemním účtu.
>- datum nabytí právní moci pouze určuje, od jakého
>data se deponované peníze mají zasílat na účet exekutora.
>Exekuční příkaz již nemůže být zrušen, tzn. peníze
>náleží dle soudu na 100% exekutorovi.
>
>
>Stále bych zasílala srážky na účet exekutora
>vyplývající ze staré exekuce, která Vám byla doručena již před
>lety. Je totiž první v pořadí.
>
>Na Vaši dnes doručenou exekuci bych nic nesrážela.
>Byla totiž doručena až dnes a čeká jako další v pořadí.
>Toto bych také napsala exekutorovi, tzn. "Vámi zaslanou
>exekuci evidujeme, je však až jako druhá v pořadí".
>
>Pokud potřebujete přesné vyjádření, napište e-mail na
>Exekutorskou komoru ČR. Odpověď jim bude chvíli trvat,
>ale odepíše Vám nakonec jejich právník (služba je
>zdarma).
Také bych stále posílala na tu starší exekuci, 2.exekutorovi bych napsala, že je 2.v pořadí, protože vám (datum) byla doručena dřívější exekuce. Je možné, že vám nějakým způsobem doloží, že ta jeho byla doručena dříve (ona nemusí být doručena plátci mzdy, stačí, když bude dříve doručena samotnému dlužníkovi) a vy budete muset změnit pořadí.
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.