Re: Preventivní lékařská prohlídka
Dobrý den,
právě dneska jsem to řešila: pokud půjde od 1.4.2012 Váš zaměstnanec ke svému lékaři, tak to bude pro Vás daňově uznatelný náklad, proto jej už nemusíte posílat k Vašemu závodnímu. Podle BOZP ale musíte mít závodního lékaře, ale již zaměstnanci mohou chodit ke svému. Na preventivní prohlídku je dle mého názoru povinen chodit každý (přece i práce u PC je dost náročná - převážně oči a záda), proto tedy i administrativní pracovníci. Já to mám nastaveno a doufám že správně na 60 měsíců - takže 1x za 5 let.
Nejsem odborník,ale Zákon 373/2011 §54: od 1.4. má zaměstnavatel sepsat Smlouvu o poskytování pracovnělékařské službě- zaměstnanci musí být zařazeni do kategorií a I.kategorie si "vystačí s obvodním lékařem", další již musí na prohlídky ke smluvnímu -závodnímu lékařii s dokumentací od svého obvodního, aspoň tak jsem pochopila tento zákon a zákoník práce, vstupní lékařské prohlídky až příští rok u prací na dohody-přechodné období,
Vzhledem k tomu, že lékaři poskytující pracovnělékařské služby mají nově povinnost provádět kontroly pracovišť u zaměstnanců, kterým provádějí tyto preventivní prohlídky, tak bych nikdy nepřistoupila na to, aby chodili k obvodnímu lékaři. Nedovedu si představit, když se mi bude 50 lékařů promenádovat po závodě. Navíc stále platí, že zaměstnanci pro tyto prohlídky nemají ze zákona svobodnou volbu lékaře. Zde v historii to bylo citováno několikrát. Když nařídíte chodit k jednomu vašemu smluvnímu lékaři, jsou povinni uposlechnout. Nepřidělávejte si více starostí, než je nutné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.