Re: Přesčasové hodiny
-Z je povinen Vám všechny odpracopvané hodiny přesčas proplatit ve mzdě, k tomu příplatek, pokud se dohodnete na NV místo příplatku, tak NV bez náhrady. Jestliže to neplní, porušuje ZP a Vy můžete:
-písemně vyzvat ke splnění(asi to nebude k ničemu, jak píšete)
-podat stížnost na inspektorát práce-Z pak hrozí velká sankce
-z dotazu není jasné, jestli Vám platí alespoň mzdu za přesčas.hod., pokud ne, tak další důvod ke stížnosti, případně k dalšímu, upřesněte
Dobrý den děkuji za vysvětlení, ve smlouvě mám základní mzdu za 40 hodinovou pracovní dobu týdně a tu mi samozřejmě platí. Navíc jsem odpracoval 40 hodin práce přesčas, které mi odmítl proplatit s tím, že si za ně mám vybrat volno a tím by se přesčasové hodiny samozřejmě zrušili ( výběrem volna v trvání těchto 40 hodin) a byli bychom vyrovnáni. Ovšem když jsem požádal o volno za tyto přesčasové hodiny, bylo mi zděleno, ať s tím nepočítám, že je moc práce. Takže zaplatit nechce, volno dát také nechce.
To je celé.
Díky Radek
>>>Dobrý den, nemohl by mi někdo poradit ohledně
>>>přesčasových hodin.
>>>Mám nevyčerpáno 40 přesčasových hodin a ke konci
>>>května mi hrozí jejich propadnutí. Požedal jsem tedy
>>>svého
>>>nadřízeného a vyčerpání formou náhradního volna a
>>>bylo
>>>mi řečeno, že ať s tím nepočítám, je moc práce.
>>>Nevíte
>>>mám nějakou obranu proti takovému jednání?
>>>
>>>p.s. podotýkám, že přesčasové hodiny mi proplatit
>>>nechce.
>>>
>>>Díky Radek
>>
>>-Z je povinen Vám všechny odpracopvané hodiny přesčas
>>proplatit ve mzdě, k tomu příplatek, pokud se
>>dohodnete na NV místo příplatku, tak NV bez náhrady.
>>Jestliže
>>to neplní, porušuje ZP a Vy můžete:
>>-písemně vyzvat ke splnění(asi to nebude k ničemu,
>>jak
>>píšete)
>>-podat stížnost na inspektorát práce-Z pak hrozí
>>velká
>>sankce
>>-z dotazu není jasné, jestli Vám platí alespoň mzdu
>>za
>>přesčas.hod., pokud ne, tak další důvod ke stížnosti,
>>případně k dalšímu, upřesněte
>
>Dobrý den děkuji za vysvětlení, ve smlouvě mám
>základní mzdu za 40 hodinovou pracovní dobu týdně a tu mi
>samozřejmě platí. Navíc jsem odpracoval 40 hodin práce
>přesčas, které mi odmítl proplatit s tím, že si za ně
>mám vybrat volno a tím by se přesčasové hodiny
>samozřejmě zrušili
tím by se tedy samozřejmě nezrušily, náleží za ně vždy mzda, NV se může vybírat jen místo příplatku a po dohodě.
( výběrem volna v trvání těchto 40 hodin) a
>byli bychom vyrovnáni. Ovšem když jsem požádal o volno
>za tyto přesčasové hodiny, bylo mi zděleno, ať s tím
>nepočítám, že je moc práce. Takže zaplatit nechce,
>volno dát také nechce.
>To je celé.
>
>Díky Radek
radu jsem, napsal výše, zvažte a konejte, nenechte se jen tak odírat
>>
>>>>>>-písemně vyzvat ke splnění(asi to nebude k ničemu,
>>>>>>jak
>>>>>>píšete)
>>>>>>-podat stížnost na inspektorát práce-Z pak hrozí
>>>>>>velká
>>>>>>sankce
>>>>>>-z dotazu není jasné, jestli Vám platí alespoň mzdu
>>>>>>za
>>>>>>přesčas.hod., pokud ne, tak další důvod ke stížnosti,
>>>>>>případně k dalšímu, upřesněte
>>>>>
>>>>>Dobrý den děkuji za vysvětlení, ve smlouvě mám
>>>>>základní mzdu za 40 hodinovou pracovní dobu týdně a
>>>>>tu
>>>>>mi
>>>>>samozřejmě platí. Navíc jsem odpracoval 40 hodin
>>>>>práce
>>>>>přesčas, které mi odmítl proplatit s tím, že si za ně
>>>>>mám vybrat volno a tím by se přesčasové hodiny
>>>>>samozřejmě zrušili
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>tím by se tedy samozřejmě nezrušily, náleží za ně
>>>>vždy mzda, NV se může vybírat jen místo příplatku a
>>>>po
>>>>dohodě.
>>>>
>>>>( výběrem volna v trvání těchto 40 hodin) a
>>>>>byli bychom vyrovnáni. Ovšem když jsem požádal o
>>>>>volno
>>>>>za tyto přesčasové hodiny, bylo mi zděleno, ať s tím
>>>>>nepočítám, že je moc práce. Takže zaplatit nechce,
>>>>>volno dát také nechce.
>>>>>To je celé.
>>>>>
>>>>>Díky Radek
>>>>radu jsem, napsal výše, zvažte a konejte, nenechte se
>>>>jen tak odírat
>>>
>>>
>>>Tak jsem byl na inspektorátu práce a nepochodil jsem,
>>>nemám písemný souhlas s konáním práce přes čas.
>>prosímVás, to snad není možné,který OIP Vám takto
>>poradil?
>OIP je co za skratku? ( sorry zkratku )
psal jste, že jste odpracoval hodiny přesčas, za které Vám zam-tel odmítá vyplatit mzdu, příplatek, ani Vám neche místo příplatku udělit NV. Tzn., že :
- § 78/1 i) ZP- práce přesčas, je práce konaná na příkaz zam-tele nebo S JEHO SOUHLASEM nad stanovenou týdenní PD a mimo rozvrh prac. směn
náleží to, co jsem psal, pokud ta bláhová sdělila to, co píšete, je to slepice,která neví, co a jak. Doporučuji sepsat písemnou stížnost na OIP, uvést vše podstatné, doložit odpracované hodiny(jakkoliv-docházka, přehled o hod. nebo jinak), uvést případně další osoby, které rovněž takto dopadly nebo alespoň dosvědčí, že jste práci odvedl a poslat , protože se tím bude muset přísl. prac. zabývat a pochybuji, že takovou blbost, co Vám řekla, by dal někdo na papír a ještě se pod to podepsal.
Díky za radu, docházku mám, i když mi jí nejdříve nechtěly vydat ( prý není potřeba abych jí měl já v kopii, když je v počítači) nám i kopii dokladu nevím zda to napíšu dobře celkové výplatnice, kde je od ředitele napsáno u mých( i časti ostatních pracovníků) přesčasů - volno, mohu dodat i kopie např emailů, kdy jsem oslovoval firmy kvůli např. výběrovým řízením pro naši firmu a z kterých je patrný čas odesílání, vím o jedné jedné zaměstnankyni, které přesčasy také nezaplatil a které na konci tohoto měsíce propadnou, ale ta stím nehodlá nic dělat).
Jinak ostatním pokud si požádají dává za ně volno. Já jsem si dovolil omarodit ( byl jsem v nemocnici ) a hned po příchodu jsem dostal takovou nepovedenou dohodu o skončení pracovního poměru, proto mi asi nechce dát volno ani přesčasy zaplatit. Jedniné čeho se obávám jsou světci, protože dnes si těžko někdo dovolí jít proti svému zaměstnavately.
Tak tyto věci mohu sepsat a poslat.
tak to sepište a pošlete.
Už se nepamatuji, jestli jste mi psal, ale dotaz:
zaplatil Vám odpracované hodiny přesčas,(momo příplatku) nebo vůbec ne? Pokud ne, byla by další možnost ok. zrušit pracovní poměr pro nevyplacení mzdy nebo její části s nárokem na náhradu mzdy za výpovědní dobu, ale to si již nepamatuji a nemám čas číst vše znovu.
Mám za únor odpracováno 40 hodin přes čas za které mi slíbil volno. Omarodil jsem a jen jsem se vrátil do práce, dostal jsem nepovedenou dohodu o ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti. Požádal jsem tedy o slíbené volno a bylo mi zděleno, že jsem přesčasové hodiny dělal dobrovolně, respektive, že jsem je dělal dobrovolně proto, abych si udržel práci. S tím jsem nesouhlasil a požádal znovu písemně o volno. Místo toho jsem dostal vyjádření, že to konzultoval se svým právníkem a že to byli dobrovolné přesčasy a je jen moje věc, zda se zdržuji po pracovní době na pracovišti nebo ne. Takže zaplaceno nic, volno nic. A to mám za březen než jsem omarodil dalších asi 20hodin, táké nic. navíc jsem dostal vytýkací dopis, protože jsem si ho dovolil požádat znovu a vysvětlit mu, že ty hodiny jsem řádně odpracoval. Prý jsem si dovolil na něj zvýšit hlas... tak nějak to napsal
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.