Re: neplátce doklad nad 10 tisíc
Můžete mi prosím napsat jaké konkrétní ustanovení a jakého zákona stanoví dodavateli (neplátci DPH) povinnost vystavovat fakturu pokud je cena dodávky nad 10.000,00 Kč. Snažll jsem se uvažovat v intencích daně z příjmů, ale moje snaha byla marná - na nic jsem nepřišel.
Děkuji za Vaši případnou odpověď.
Pepa
Neplátce se dle mého názoru řídí ustanovením § 31/14 živnostenského zákona:
(14) Podnikatel je povinen vydat na žádost zákazníka doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby. Na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením, a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak.
a dále ustanovením § 13a obchodního zákoníku (náležitosti obchodních listin).
Zákon o daních z příjmů mu žádné povinnosti ohledně vystavování dokladů neukládá.
Vystavení faktury neukládá žádný zákon, pojem faktura ani není (už pěknou řádku let) žádným právním předpisem definován.
Takže odpověď na původní dotaz zní, že dodavatel (neplátce DPH) může vystavit doklad - postačí i paragon (v podstaně není vůbec podstatné jak je doklad nazván), ze kterého je patrné co je předmětem dodávky, cena a identifikace dodavatele.
Za odkaz na živnostenský zákon děkuji.
Pepabc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.