Re: kontrola Oblastní inspektorát práce
I na udání se tato kontrola ohlašuje.
Stazky jim nestačí. Musí mít přesnou docházku od každého řidiče. A to takovou kde je příchod, odchod, povinné přestávky atd.
Dále pak budou procházet, jak jim jsou propláceny mzdy, jestli mají všechny příplatky za přesčasy, pohotovost (u mezinárodní dopravy-když má jeden povinnou přestávku a třeba jen sedí vedle, tak mu má náležet příplatek za pohotovost, protože v případě nutnosti je schopen auto odřídit za předchozího řidiče) takto mi to bylo sděleno kontrolou.
U nás to probíhalo tak, že si náhodně vybrali tři řidiče a všechno toto kontrolovali do detailu.
Kontroly se hodně rozrostly právě u autodoprav, protože to chodí tak, že dá základ, co je na smlouvě, pak diety a hotovo. Zatím jsem se nesetkal, že by někdo přesně evidoval to, co píšu výše.
Hodně stěstí
>>dobrý den, prosím o radu. Dnes se nahlásila kontrola
>>z
>>Oblastního inspektorátu práce. Dosud jsem žádnou
>>takovou kontrolu nedělala. Jsme autodoprava. Na co si
>>dát
>>pozor? Moc děkuji.
>
>I na udání se tato kontrola ohlašuje.
>Stazky jim nestačí. Musí mít přesnou docházku od
>každého řidiče. A to takovou kde je příchod, odchod,
>povinné přestávky atd.
OIP vůbec nezajímá nějaká docházka, to je interní věc zaměstnavatele. Naopak je ale zajímá evidence doby odpracované, přesčasy, pohotovost atd. a to je dost podstatný rozdíl.
>Dále pak budou procházet, jak jim jsou propláceny
>mzdy, jestli mají všechny příplatky za přesčasy,
>pohotovost (u mezinárodní dopravy-když má jeden povinnou
>přestávku a třeba jen sedí vedle, tak mu má náležet
>příplatek za pohotovost, protože v případě nutnosti je schopen
>auto odřídit za předchozího řidiče) takto mi to bylo
>sděleno kontrolou.
>U nás to probíhalo tak, že si náhodně vybrali tři
>řidiče a všechno toto kontrolovali do detailu.
>Kontroly se hodně rozrostly právě u autodoprav,
>protože to chodí tak, že dá základ, co je na smlouvě, pak
>diety a hotovo. Zatím jsem se nesetkal, že by někdo
>přesně evidoval to, co píšu výše.
>Hodně stěstí
Tak to bude asi průšvih. To se přeci nedá uhlídat. Bych s těma řidičema musela sedět v autě, abych všechno věděla ;-) Tak tady je dáno, že základ je dán dle trasy a její náročnosti. Žádné příplatky se tam samozřejmě nepočítají. Když jsem to říkala podnikateli, když jsem sem nastupovala, řekl mi že tak jak to je to prostě zůstane a že podle toho mají stanovený základ a osobní ohodnocení :-( A co vnitřní směrnice? co všechno do nich mám uvádět? Tady to nikdy nikdo nevedl :-( Osobně jsem se s tím ani u jedné firmy nesetkala.
žádné příplatky řidiči nikdy nedostali a když náhodou nebyla pro ně práce a oni se třeba půl dne jen tak poflakovali po firmě, automaticky jim napařila 1/2 dne dovolené. Docela je tam brali na hůl. Oni si ve finále docela vydělali peníze, ale celé dny pryč, víkendy mimo domov...takže kdyby to pak člověk přepočítal na skutečně odpracované hodiny strávené za volantem, na vykládkách, čekáním na nakládky, zas taková radost to nebyla. Tak Vám také moc držím palce...ať to dopadne co nejlépe
Škoda, že nejdou na kontrolu do té "mojí" firmy :-) na konci se ke mě nezachovali zrovna fér, tak bych si řekla, že mlýny sice melou pomalu, ale melou :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.