Re: Insolvence zaměstnance
Nový insplvenční zákon platný od 1.1.2012 říká, že dlužník má po dobu 5 let nezabavitelnou část mzdy a zbytek jde na insolvenci.Pokud má zaměstnanec dva plátce mzdy, pokuste se kontaktovat druhého plátce, zda má nezabavitelné minimum u něho, popřípadě kontaktujte samotného insolvenčního správce. I zadlužený člověk musí z něčeho žít.
S insolvenčním správcem jsem se již kontaktovala a ten mi řekl, že on dá mzdy obou plátců dohromady, spočítá jako by šlo o přednostní exekuci a 1/3 + nezabavitelné minimum přepošle zaměstnanci na účet. Mi jde o to, že zaměstnanec s tím nesouhlasí, protože neví, kdy mu zbytek mzdy od insolv. správce příjde na účet a musí v určitém termínu platit nájemné, dětem školné....Proto se ptám, zda jsme povinni celou mzdu ins. správci poslat a ten ji rozpočítá nebo by měl určit který z plátců mzdy uplatní nezabav. minimum(případně v jaké výši) a zbytek mzdy bychom zaslali zaměstnaci ve výplatním termínu.
Soud ukládá plátcům mzdy, aby po doručení tohoto usnesení zasílali celý příjem náležející dlužníku k rukám ins. správce. Dle ust. § 406 odst. 3 písm. d) IZ se proto plátci mzdy dlužníka přikazuje provádět ze mzdy dlužníka srážky ve stejném rozsahu jako při výkonu rozhodnutí pro uspokojení přednostní pohledávky.
Jedna věta vyvrací druhou.
Našla jsem IZ §406 odst. d:
d) přikáže plátci mzdy dlužníka, nebo plátci jiného příjmu dlužníka postižitelného výkonem rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného (dále jen plátce mzdy dlužníka), aby po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení prováděl ze mzdy nebo jiného příjmu dlužníka stanovené srážky a nevyplácel sražené částky dlužníku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.