Vlákno názorů k dotazu DPČ (ne ZMR) a zdravotní pojištění od beta - Re: DPČ (ne ZMR) a zdravotní pojištění jak víte,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 5. 2012 15:45

beta (neregistrovaný)

Re: DPČ (ne ZMR) a zdravotní pojištění
    jak víte, že mu jeho HPP neodvádí pojistné? Správně za neomluvenou absenci by měl odvést zaměstnanec, a to nejen svých 4,5% ale i zaměstnavatelských 9% a pokud nemá mzdu, je povinen odvést z-tel a pak může na z-ci vymáhat - takový postup je ze zákona. Mám tu zkušenost, že z-tel raději PP ukončí, než by odváděl pojistné i za z-ce, jelikož většinou z-ec již nemá mzdu a vymáhat soudně platbu za pojistné - s tím jsem se nesetkala, to z-tel oželí, proto ukončují. Tento z-tel se rozhodl jinak, ale správně by pojistné v min. výši měl odvést on a pokud to tak dělá, jen vy to nevíte, pak může dojít k situaci, že je odváděno pojistné v min. výši 2x ... z HPP a z DPČ. Zkusila bych se spojit se mzdovou z HPP a požádat ji o potvrzení, že je odváděno pojistné na ZP v min.výši - není povinna ho vystavit, ale mzdovky se většinou domluví a věděla byste, zda skutečně odvádějí či neodvádějí a dle toho bych se zařídila dále.
    Váš popis DoPČ skutečně není ZMR, jelikož je stanovena pracovní doba a odměna, která založí účast na pojištění.

• 30. 5. 2012 8:28

RenataH (neregistrovaný)

Re: DPČ (ne ZMR) a zdravotní pojištění
    Já si myslím, že pokud je někde v HPP, musí za něj oni odvádět pojištění a pokud vy s ním chcete sjednat DPP, je to v pořádku a pokud by tato DPP nepřekročila 10 tis, ZP bych neřešila. Dokonce ani nepovažuji za nutné spojovat se se mzdovkou z HPP, je to v podstatě jejich věc, jak z něj ZP, které jsou povinni odvést za něj oni, dostanou. Spíše bych zaměstnanci doporučila jim ho uhradit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).