Re: Opravné položky
Četla jsem i zákon, ale moc se v tom nevyznám.
- Mám pohledávku u jedné firmy 40.000,- a 10.000,- z roku 2003 - firma v likvidaci 2007 byly udělané opravné položky 33 %
- Další firma na 50.000,- z roku 2004 udělané v roce 2005 opravné položky 20% nyní už firma zanikla a není vůbec v OR
- Další firma na 60.000,- z roku 2006 normálně funguje opravnou položku nikdo nedělal atd.
Potřebuju to tady dát nějak dohromady, jsou to staré pohledávky našla jsem si že pokud nejsou u soudu tak 6 měsíců po spl. 20%
A pokud jsou i insolvenčním řízení tak:
12 měs. 33%
18 měs. 50%
atd.
Nevím jestli to platí i pokud jsou v likvidaci a pokud zanikly nebo když už zaniknou tak jestli se nemá udělat odpis pohledávky 546/311. A jestli mohu udělat opravnou položku pokud nestihli přihlásit pohledávku?
Opravné položky se tvoří k "nepromlčeným pohledávkám" - dle obch.zákoníku 4 roky, pokud máte podepsané uznání dluhu prodlužuje se až na dobu 10 let.
Opravné položky se musí zrušit "před" promlčením a poté se udělá odpis pohledávky.
- firma z r. 2004 - OP 20% měla jste zrušit do doby promlčení tj. někdy v r. 2008
- firma z r. 2006 - pokud není soudně vymáhána .... apod. OP tvořit nemůžete, neboť pohledávka byla promlčena někdy v r. 2010
- firma v likvidaci z r. 2003 - pročtěte si §24 ods. 2/y - zákon o dani z příjmu ...
Děkuji moc, nastoupila jsem bohužel až letos, takže musím zkusit napravit co se dá v tomto roce. Chápu tedy správně že pokud je soudně vymáhánanebo zanikla tak po 4 letech popř. 10 si mohu pohledávku odepsat. Pokud soudně vymáhána není tak si mohu vytvořit opravnou položku po dobu 4 let popř. 10, ale odepsat si ji nesmím (mohou mi ji stále uhradit) a tu likvidaci si jdu přečíst. A když pohledávka nebyla přihlášena v insolvenci, tak s ní nemohu udělat nic?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.