Re: Nárok na dovolenou po mateřské
Kdybyste si požádala o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, mohla jste mít za letošní rok dovolenou nekrácenou. Takto se bude krátit dovolená z roku 2011 o 2/12 a letošní o 5/12. Budete ji čerpat, až se vrátíte z rodičovské dovolené. Pokud se do té doby zákony nezmění. Průměr se použije pravděpodobný.
Jestli se mohu připojit k dotazu. Zaměstnavatel mi čerpání po MD neumožnil, mam to od něj i písemně, že si mohu dovolenou vyčerpat až po ukončení RD. Tím pádem by se mi neměla krátit že? A myslíte, že mi opět nemusí čerpání dovolené umožnit? Třeba z provozních důvodů?
Nějak nechápu, jaké provozní důvody zaměstnavateli brání v tom, abyste dovolenou čerpala hned po MD, když stejně při RD nebudete chodit do práce. Měla byste ho odkázat na příslušné ustanovení zákoníku práce a trvat na čerpání dovolené hned po skončení MD (pokud to je ještě ve vašem případě možné).
"Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené,... je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět."
Měl povinnost vám dát dovolenou po MD, když jste požádala včas. Jak to zdůvodnil?
Ano máte jistě pravdu. MD mi končila v roce 2011 19.3. - na základě písemné žádosti mi umožnil čerpat dovolenou 20 dní za rok 2010 a pak mi bylo porazeno, že mi vznikl nárok na dovolenou za rok 2011 a to dalších 20 dní, o které jsem si žádala a on mi napsal, že nárok nezpochybnuje, ale čerpání této dovolené bude stanoveno po ukončení RD. V této problematice se moc neorientuji, takže jsem souhlasila a letos mi bude končit RD, tak bych si ráda tuto dovolenou vyčerpala, ale nevím - jestli mi to umožní? Jestli se nemůže zase na něco vymluvit a jestli skutečně nárok mám, abych si nedělala zbytečné problémy.
No právě, že ne...žádost byla na jednom formuláři, posláno doporučeně a odepsali. Poslala jsem to na zač.března 2011..takže jsem byla zmatená,proč to zamítli. Vznikl mi tedy skutečně nárok za rok 2011 dalších 20 dní? Pokud tedy ano a oni sami napsali, že nárok nezpochybňují a vyberu si dovolenou za rok 2011 po ukončení RD - tak by snad na mě už nic vymyslet neměli?
No já tedy nevím, ale mě to přijde, že s Vámi zametli, dovolenou jste nevybrala, někomu bylo možná líto, že Vám musí vyplatit nemalou částku za dovolenou 2010 a ještě k tomu by měli za 2011 a teď Vám řeknou, že ji krátí, protože jste nevybrala mezi MD a RD....zkuste se informovat u nich a třeba dejte vědět. Držím palce
Takže myslíte, že když to mám od nich písemně, že mi jí dají až po ukončení RD, tak mam stejně smůlu a bude se to stejně krátit? Takhle by to mohl udělat ale každý a nikdo by nic nedostal? :) No možná jsem měla být vytrvalejší, ale vzali si na to i právníka a s malym dítětem jsem neměla moc síly to řešit i tak to pro mě bylo nepříjemné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.