Re: náhradní volno
Pokud jste nechtěli, abyste mu platili 1.5., tak jste měli sepsat PS od 2.5. Takto musíte zaplatit celý měsíc, tj. vč. 1.5.
Jen nechápu, co myslíte tím, že píšete, že nejde o placení svátku. Jde - ten den (úterý), měl normálně pracovat, ale protože byl svátek, tak pracovat nemohl. Takže buď zaplatíte normálně mzdou nebo zaplatíte náhradu za svátek (to samé pak 8.5.)
Takže nevadí (kvůli OSSZ), že nastoupil 1.5.2012 - ten den neměl směnu - svátek a začal pracovat 2.5.2012. Jde mi o to, že jsem četla, že OSSZ dělá problém, když je smlouva od 1.5. a není vykázaná žádná směna.
A na zdr.pojiš. jsem četla, že se nahlašuje tak jak na OSSZ, ne?
Když už tu píšete nějaké zákony, tak si je pořádně přečtěte ( nic ve zlém)
1) Pojištění vzniká zaměstnanci uvedenému v § 5 písm. a)
a) bodě 1 dnem, ve kterém nastoupil do práce, a zaniká dnem skončení pracovního poměru; za den, ve kterém tento zaměstnanec nastoupil do práce, se považuje též den přede dnem nástupu do práce, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se mzda nebo plat nekrátí,
Jelikož 1.1. byl svátek, za který se mzda nekrátí, tímto dnem se na ZP přihlásí.
Re: Sp od 1.5.
Datum nástupu do zaměstnání (8-10) – údaj se uvádí povinně u všech typů akcí - uvádí se datum skutečného nástupu do práce – den, měsíc, rok (dle shora uvedeného vzoru), nikoli datum uzavření pracovněprávního vztahu nebo datum, které je sjednáno jako vstup do zaměstnání v pracovní smlouvě. Za den nástupu do zaměstnání u pracovníků v pracovním poměru se považuje také den přede dnem nástupu do práce, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se plat nebo mzda nekrátí.
Máte pravdu, teď jste mě dostala. K 1.4. jsem přibírala zaměstnance a hlásila jsem ho na OSSZ k 2.4. (1.4. byla neděle). Jelikož první směnu měl až v pondělí, tak je přihláška správně. Ale tady jde o svátek a to je jinak, nějak si to v hlavě nepřepla. Takže díky za upozornění. Takže tazatelka má špatně přihlášku nejen na ZP, ale i na OSSZ, snad si to opraví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.