Re: exekuce z DoPP- prý srážet ano ...
no právě, ono to přesně asi zase nebude jako další věci ... v OSŘ není dohoda vyjmenovaná mezi "zabavitelnou" částkou, ale exekutor se odvolává na Exekutorský řád, že se jedná o přikázání jiné pohledávky než z účtu s tím, že se dokonce ani nesleduje nezabavitelná částka a mám celou netto mzdu (odměnu) zaslat exekutorovi. A protože tohle slyším poprvé, chtěla jsem se poradit … díky za reakci
Mě by zase nenapadlo, že dohoda je vedlejší činnost, ale vaše odpověď se vylučuje s tazatelkou, které řekli, že dohodu bude srážet celou a dle § 277 odst. 1 by v součtu s HPP a DPP zaměstnavatel uvažoval s nezabavitelnou sumou ..? A vtipná mi připadá poslední věta odst. 2 - Nezapočítávají se však do ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s pracovním výkonem, a to zejména při pracovních cestách.
Obdržela jsem exekuci vysloveně na zabavení cestovních náhrad a když jsem exekutorovi volala, říkal, co není zakázáno, je dovoleno. Čert aby se v tom všem vyznal :) Pravdou je to, že se jednalo o řidiče, kterým z-tel "rovnal" mzdu cestovními náhradami ... a exekuce by na čistou mzdu nedosáhla, na cestovní náhrady už ano, jenže ta věta v § 277 to přece vylučuje ...?
To právě nevím, pokud bych se měla striktně držet zákona, pak dohoda o provedení práce je dle ZP § 74 dohoda o práci konaná mimo pracovní poměr a nikoliv vedlejší činnost. Vedlejší činnost mohla v OSŘ zůstat z doby, kdy se skutečně o vedlejší činnost u zaměstnavatele jednalo, tzv. vedlejší pracovní poměry, které ovšem již byly zrušeny tuším novelizací od 1.1.2007. Asi tak bych tomu rozuměla. Někdo může namítnout - slovíčkaření, ale to je u našich zákonů naprosto běžné a přijde mi, že je to záměrně, aby se právě mohlo takhle kličkovat, ale to už je OT. Napsala jsem mluvčí na ex. úřad s dotazem ohledně srážek z DoPP, ale myslím si, že oproti tomuto výkladu může oponovat zase právník zabývající se pracovním právem, alespoň takové zkušenosti jsem posbírala. Takže jsem se rozhodla pro nekalou věc a srazím z dohody, zajistím nezabavitelnou částku, protože SW neumí nezabavit, pošlu dotaz na help disk našeho SW. Ráda si přečtu názory jiných, zvláště pana Tečky ... :-) který mám pocit, že se tomuto věnuje a děkuji za názor.
A sdělili na základě čeho z DoPP ne a ze souběhu ano ...? Právě že se informace liší, mně na Ex.úřadu vysloveně sdělili, že i jen z DoPP musím srazit a prakticky celou odeslat exekutorovi bez ohledu na nezabavitelnou částku, s tím, že to mají právnicky podložené ... Zkusím ještě dotaz do Mzdové účetní, ale jak jsem psala výše, věřím, že info se bude lišit odborník od odborníka :-) děkuji za sdělení
Líbo, nečetla, děkuji. Zadávala jsem do vyhledávače sice dotaz, ale asi špatně, protože mi tuto diskuzi nevyhledalo. No, už jsem mzdy uzavřela. Pokud dobře chápu, pak z dohody, pokud pracuje jen na DoPP a příkaz zní na DoPP, srážím celé - pokud exekutor zašle příkaz na srážku ze mzdy a nahlásila jsem DoPP, nesrážím. Tomu snad rozumím, ale pokud je souběh HPP + DoPP - na základě čeho mám v součtu z obou příjmů srazit, když exekuční příkaz zní na srážky ze mzdy anebo opačně na srážku přikázáním jiné pohledávky než z účtu (§49 odst. 1 písm.c) Exekuč.řádu. Pak bych neměla slučovat mzdu a odměnu z dohody ...? Ještě jednou děkuji za zaslaný odkaz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.