Re: pro jistotu - darování nem.
Jde-li o darování mezi příbuznými v první a druhé příbuzenské skupině, neplatí se z daru žádná darovací daň.
Nemusí se finančnímu úřadu podat ani daňové přiznání, ani znalecký posudek o ceně nemovitosti. Jedinými náklady spojenými s darováním jsou jen náklady na sepsání darovací smlouvy (ta musí být u nemovitosti vždy písemná) a pětisetkorunový poplatek za vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí.
děkuji
>>Dobrý den, jen si chci potvrdit, zda není zase něco
>>jinak.
>>
>>Jestliže mi rodiče darují nemovitost, neplatím žádnou
>>daň, ani darovací, ani z příjmu, že ano?
>>To že rodiče danou nemovitost vlastnili jen 2 roky
>>nehraje v tomto případě žádnou roli ? Znalecký
>>posudek,
>>myslím, také nepotřebujeme.
>>
>>Raději se ptám, vše se neustále mění, tak ať státu
>>zbytečně něco neplatíme :-)
>>
>>Děkuji a přeji hezký den.
>
>Jde-li o darování mezi příbuznými v první a druhé
>příbuzenské skupině, neplatí se z daru žádná darovací
>daň.
>
>Nemusí se finančnímu úřadu podat ani daňové přiznání,
>ani znalecký posudek o ceně nemovitosti. Jedinými
>náklady spojenými s darováním jsou jen náklady na sepsání
>darovací smlouvy (ta musí být u nemovitosti vždy
>písemná) a pětisetkorunový poplatek za vklad vlastnického
>práva do katastru nemovitostí.
Re: děkuji
Nejde jen o smlouvu, ale také o vklad do katastru nemovitostí. Viděl jsem dostkrát případ, kdy musel člověk platit znovu kolek, protože poprvé špatně vyplnil návrh na vklad nemovitosti...
A to, že není málo případů, kdy právě v rodinách dochází po darování nemovitosti ke značným sporům, o tom by se daly napsat romány.
Nicméně tímto jsem nikoho nechtěl přesvědčovat, je to samozřejmě každého věc, jen jsem chtěl upozornit na možná úskalí, protože, když dostanu nemovitost, tak dát pár stovek za sepsání potřebných dokumentů je pakatel...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.