Re: Osoba pečující o dítě-ZP (i manžel?)
Pokud máte na mysli, že by jste ho hlásila na ZP kódem L, tak to nemusí být jenom manželka, ale klidně i manžel. Ale podělím se s vámi o zkušenost, kterou jsem teď řešila. Zaměstnankyně 4 malé děti, zkrácený úvazek. Poslala jsem jí na ZP, ať mi donese, že je za ní plátcem stát, abych nemusela dopočítavat do min. mzdy. Tam ji nic nedali, že nemá nárok. Šla jsem tam osobně a úřednice mi řekla, že nárok mají pouze osoby bez příjmu (což je v kódu L jasně napsáno). TZN, že by nesměla pracovat, aby jí do této kategorie zařadili nebo by musela mít celý měsíc neplacené volno, pak by jí na tuto dobu zařadili do této kategorie. Tato kategorie se nevztahuje na osoby, které mají příjem.
Re: Osoba pečující o dítě-ZP (i manžel?)
V zákoně 48/1997 Sb. § 7 l), je vyjmenováno, za koho je plátcem pojistného stát. Skutečně se to týká jen osob bez příjmu.
V zákoně 592/1992 Sb., § 3, 8 c) je napsáno, na koho se nevztahuje minimální vyměřovací základ. To, že nesmí mít příjem, tam není, protože by to pak celé postrádalo smysl, jedná se o doplatek do minima.
Re: pro p.Jasnou
vazek.
>>>>>>Poslala jsem jí na ZP, ať mi donese, že je za ní
>>>>>>plátcem
>>>>>>stát, abych nemusela dopočítavat do min. mzdy. Tam ji
>>>>>>nic nedali, že nemá nárok. Šla jsem tam osobně a
>>>>>>úřednice mi řekla, že nárok mají pouze osoby bez
>>>>>>příjmu
>>>>>>(což je v kódu L jasně napsáno). TZN, že by nesměla
>>>>>>pracovat, aby jí do této kategorie zařadili nebo by
>>>>>>musela
>>>>>>mít celý měsíc neplacené volno, pak by jí na tuto
>>>>>>dobu
>>>>>>zařadili do této kategorie. Tato kategorie se
>>>>>>nevztahuje na osoby, které mají příjem.
>>>>>Takže záleží na výkladu?? Mám z roku 2007 dopis od
>>>>>VZP, že žena doplacet nemusí, myslím, že změna
>>>>>nebyla,
>>>>>takže to nechápu. Musím tam zavolat.
>>>>
>>>>V zákoně 48/1997 Sb. § 7 l), je vyjmenováno, za koho
>>>>je plátcem pojistného stát. Skutečně se to týká jen
>>>>osob bez příjmu.
>>>>
>>>>V zákoně 592/1992 Sb., § 3, 8 c) je napsáno, na koho
>>>>se nevztahuje minimální vyměřovací základ. To, že
>>>>nesmí
>>>>mít příjem, tam není, protože by to pak celé
>>>>postrádalo smysl, jedná se o doplatek do minima.
>>>
>>>něco k tématu, je to sice staršího data, ale
>>>>snad
>>>>to
>>>platí
>>>>pořád
>>>http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d513v489-osoby-pecujici-o-deti-ve-zdravotnim-pojisteni/?search_query=$issue=3I19&search_results_page=1
>>takže § 5, odstavec 8 = nemusí platit z minima, je to
>>tak??
>Oprava §3, odstavec 8 zák. 592/1992
Tak si myslím, že se nemá hlásit kódem L, ale založit si u zaměstnavatele rodné listy a prohlášení, že děti nechodí do školky a družiny a neuplatň. druhý z manželů a pak by se mělo postupovat podle §3,odst.8 zák.592/1992 a už se to netýká §7,odst.6 zák.48/1997. Co říkáte??
Oprava:>Tak si myslím, že se nemá hlásit kódem L, ale založit
>si u zaměstnavatele rodné listy a prohlášení, že děti
>nechodí do školky a družiny a neuplatň. druhý z
>manželů a pak by se mělo postupovat podle §3,odst.8
>zák.592/1992 a už se to netýká §7,odst.1 písm.l zák.48/1997. Co
>říkáte??
( v tom minulém jsem popletla ten druhý odkaz)
Moje praxe je taková, že jsem vždy zaměstnace poslala na jeho ZP, kde mu vystavili pro zaměstnavatele potvrzení, že ho zařazují do kategorie jako osobu, která celodenně a řádně pečuje o jedno dítě do 7 let věku nebo o dvě osoby do 15 let a na základě tohoto potvrzení jsem zaměstnance nahlásila na ZP kódem L.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.