Re: Výtka - platí?
Lze se proti této výtce nějak bránit? (písemně, do kdy...) Na výtku jsem napsala, že s jejím obsahem nesouhlasím. Bude to stačit?
Je to ale podle mě slovo proti slovu, firma spíš dá na tvrzení externí osoby, která prováděla kontrolu, než na tvrzení zaměstnance :(
1. Zákonná úprava pojem "výtka" nezná.
2. Má-li se jednat o upozornění na možnost výpovědi pro soustavné méně závažné porušování povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci, které následuje po třetím porušení povinností, pak není povinností zaměstnavatele písemně zaměstnance upozorňovat na 1. a 2. porušení povinností (podstatné není upozornění, ale skutkový děj, který zaměstnavatel prokáže).
3. I když zaměstnavatel dříve písemně neupozornil na porušování povinností, ale učiní tak rovnou po 3. skutku, jedná se o naplnění hmotněprávní podmínky výpovědi pro soustavné méně závažné porušování povinností = předchozí příspěvek neodpovídá právní úpravě.
Nevím, jestli Vám dobře rozumím. Vím, že výtka není pojem v zákoníku. Otázka zněla, zda může napsat nesouhlas s "výtkou" - rozumí se s tím, co je vytýkáno (nějaké porušování povinností). Na to jsem odpověděla, že nesouhlas napsat může. Nebo nemůže?
Dále se ptala, zda když nic písemně předtím nedostala, jestli toto písemné napomenutí, co teď dostala, může být považováno za třetí. Na to jsem odpověděla, že když jí ještě zaměstnavatel žádné napomenutí nedal, tak toto bude to první (zkrátka když on nemá nic písemně, tak nemůže říci, že ji v předchozích měsících už napomínal).
Jinak v zákoníku nikde není psáno, že musí být 3 porušení a pak že může následovat výpověď. V § 52g je pouze toto: " Pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.