Re: Práce přesčas o svátek - náhrada
Za práci ve svátek by se mělo přednostně dávat náhradní volno, ale pokud zaměstnanec nechce, můžou se se zaměstnavatelem dohodnout na příplatku. Mzdu za práci dostane v každém případě, ale pokud má měsíční mzdu, kdy se za svátek mzda nekrátí, tak to prakticky nepozná. Bude-li čerpat náhradní volno, dostane ho zaplacené průměrem, pokud ho čerpat nechce, dostane příplatek 100%. Finančně tedy stejná částka.
V nadpisu máte práce přesčas, ale ne vždycky je práce ve svátek přesčasem. Pokud např. máte 40 hodinovou týdenní pracovní dobu Po-Pá, tak práce 8.5. nebyla přesčas, protože jste v týdnu neodpracovala víc jak 40 hodin. Pokud jste 8.5. odpracovala 10 hodin, tak jsou to 2 přesčasové hodiny. Nebudete-li vybírat NV, tak to je 10 hodin příplatek 100% za práci ve svátek a 2 hodiny 25% přesčasový příplatek.
Snad jsem vám to nezamotala ještě víc.
Re: Práce přesčas o svátek - náhrada
Moc děkuji za odpověď. Mám stanovenou 40hodinovou týdenní pracovní dobu a stanovenou měsíční mzdu (jako většina mých kolegů) s tím, že za svátek se nám mzda nekrátí, ale zároveň nemáme svátek zahrnut do pracovní doby. Nicméně jako jediná budu o svátek v pátek 6.7.2012 muset být na pracovišti (8 hodin pracovního času). Rozumím tomu tedy správně, že:
1) odpracuji pátek svátek, v pondělí si za tento svátek vyberu náhradní volno, takže za pátek mi náleží mzda za odpracovaných 8 hodin, v pondělí mzda jako bych byla v práci, t.j. za 8 pracovních hodin (t.j. nekrácená měsíční mzda + mzda za 8 hodin odpracovaných ve svátek).
2) odpracuji pátek svátek, nebudu si vybírat náhradní volno, takže za pátek dostanu zaplceno 8 hodin pracovního času + 100 % příplatek (t.j. nekrácená měsíční mzda + navíc mzda za 8 hodin odpracovaných ve svátek + 100 % příplatek za práci o svátek)
Je to tak?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.