Re: kontrola Oblastní inspektorát práce
to se teda opravdu nedá, divím se, že vás to po kontrole IP vůbec mohlo napadnout. Doplatíte nyní v nejbližším výplatním termínu a vystavíte nové ELDP (s kódem 1P+) a potvrzení o zd.příjmech. Dejte pozor, už u vás nemají podepsané prohlášení, takže budete muset pravděpodobně danit srážkovou daní.
Tak řešení, že by ty doplatky dostali zaměstnanci nějak jinak než ve formě výplaty vymýšlel podnikatel. Proto se na to ptám. Já bych dle svého rozumu udělala vše jak píšete. Ale ono nikdy nevíte, co se dá jak vymyslet, aby to bylo v mezích zákona a proto se na to ptám ;-) jo a vzhledem k tomu, že už bylo provedeno i roční zúčtování a náprava je i za prosinec a listopad - jak postupovat s RZ? A co v případě, že by si podávali daňové přiznání?
Ano,přesně tak, nějaké RZD za 2011 vás už nemusí zajímat, jsou to pro ně příjmy roku 2012. Píšete, že budete doplácet příplatky, nevím, o jak velké částky jde, ale jistě víte, že pokud by byly do 5000 Kč hrubého, půjde o srážkovou daň, která je konečná a nezahrnuje se do RZD za r.2012 ani do daňových přiznání za r. 2012. V tom případě byste nevystavovala ani potvrzení o zdanitelných příjmech.
Panu podnikateli musíte vysvětlit, že pokud vám IP napadl, že musíte DOPLATIT PŘÍPLATKY, pak musíte opravdu DOPLATIT PŘÍPLATKY a ne vymýšlet nějaké odměny místo příplatků.To byste si mohli ještě zadělat na pěkný malér. Nehledě na to, že dnes už se ze všech odměn odvádí ZP i SP a jediné, z čeho se odvody neplatí jsou některé DPČ a DPP.
tak a pokud půjde o částku do 5000 Kč, tak z toho odvedu sociální a zdravotní? Ale oni jsou už přeci dávno odhlášení. To se tam musí nějak hlásit? Nebo je to vůbec nezajímá?
S daní srážkovou jsem se už setkala, s dohodama taky. Jen tyhle doplatky po ukončení PP jsem ještě nikdy neřešila, tak nevím co pro to platí. Ale moc děkuju za trpělivost. Zase budu o kousek chytřejší ;-) Ono asi bych to taky dala dokupy, ale pokud to přijdou kontrolovat znovu, nerada bych měla chybu a rada zkušenějšího je nad zlato ;-)
děkuji. Jste zlatá ;-) Ještě se zeptám - jak by jste propočítávala pracovní dobu u řidičů? Jedná se o to, že si nikde nepíší příchod a odchod jen je zaznamenám příjezd a odjezd z firmy. A oni vyjíždí např. ve 4:51. Já bych to počítala od 4:45, ale nevím jestli to není špatně. Přeci to nemůžu propočítávat na minuty. To bych se v tom ztratila... A není v mojí moci stanovit jim, že vyjedou např. v tomto případě ve 4:45. To prostě nejde.
Já nevím, jak máte evidovat pracovní dobu řidičů, to by měl určit nějaký jejich nadřízený, záleží také na tom, co mají v náplni práce, zda musí např. nakládat. Pokud jenom přijdou do práce, sednou za volant a jedou, pak bych asi taky zaokrouhlila takhle - tedy na čtvrthodiny.
Ještě jednou moc děkuji. O průměrném i pravděpodobném výdělku jsem se už něco načetla, tak tam by problém být neměl ;-) Do zprávy uvedli opravit listopad, prosinec a leden. Proto jsem psala jeden tak a druhý v jiné částce. Každopádně už úplně poslední dotaz ;-) Pokud mi tu do toho protokolu z kontroly vypsali v těch třech měsících datumy, které jsou špatně - tak co ty ostatní? Myslím, že by se ještě něco našlo ;-) A taky, co ty měsíce potom? Ty které neuvedli? Ty mám taky dopočítat a opavit?
Záleží na tom,jak je ten zápis o kontrole napsaný. Pokud tam máte napsáno, že nebyla dodržena zákonná povinnost zaplatit příplatky, např,. ve dnech ..., pak bych zkontrolovala všechny a doplatila všechny. Pokud tam je uvedeno, že ve dnech.... nebyly přípl. zaplaceny, pak bych zaplatila pouze ty dny, co jsou tam uvedeny. Ty měsíce potom taky kontrolovali ? Pokud ano,nechala bych to být. Pokud ne, zkontrolovala bych, doplatila a od nejbližšího výplatního termínu vyplácela dle zákona, vč. příplatků.
No, tak oni přímo napsali:kontrolovaná osoba jako zaměstnavatel neposkytla dle mzdového listu roku 2011 a roku 2012.... zaměstnanec... ve dnech..... (ale vypsané jsou jen tři měsíce) ostatní asi nekontroloval. Asi mu to stačilo, protože tam to bylo naprosto stejně. Takže jen ty dny. Od minulého měsíce samozřejmě vše zaznamenávám tak jak to má být. Výsledek byl ten,že řidiči dostávali místo příplatků osobní ohodnocení v částce 0-... a díky příplatkům se jim krátí osobní ohodocení. Původně bylo dáno, že v os.ohod. jsou započítány veškeré tyto příplatky. Toto os. ohodnocení bylo opavdu nadhodnocené. Příplatky by tolik neměli. Ale dle zákonů je to bohužel špatně.
Pokud výše osobního hodnocení byla vyšší než ty zákonné příplatky, pak podle mě bylo vvšechno v pořádku. Je ale důležité, zda máte ve mzdových výměrech nebo ve mzdovém předpisu napsáno, že osobní ohodnocení obsahuje i příplatky. Pokud to tam není, pak je to chyba a opravdu je potřeba doplatit, pokud to tam je, pak bych se proti rozhodnutí IP odvolala.
V pracovní smlouvě to napsané nebylo. Bylo to ve vnitřních směrnicích, ale kontrolor šel tvrdě proti nám. Takže se podnikatel rozhodl pro doplacení. Na odvolání byl týden a to už jsme prošvihli. Osobní ohodnocení i základní mzda byla mnohem vyšší než by dostali zaměstnanci při základní mzdě dle tabulek a vyšší než příplatky. Podnikatel si to pořád obhajoval, ale nepochodil. Takže teď budu každý měsíc propočítávat přeplatky, ale výplatu budou mít pořád stejnou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.