Re: darování
Máme daně z převodu nemovitosti, daně z příjmu a daň z nemovitosti (ta se platí každý rok). Při daru nemovitosti od otce nemusíte platit daň z převodu. Pokud ho nebudete prodávat, tak ani daň z příjmu. Akorát jako majitel pak budete platit daň z nemovitosti. Na FÚ zajděte vypsat přiznání. Tentýž postup když Vy darujete nemovitost bratrovi. Akorát vždycky zaplatíte poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Proč otec nedaruje dům rovnou Vašemu bratrovi?
Děkuji Vám. Ještě bych se chtěla zeptat, už jsem to tu psala,ale nikdo mi neodpověděl. U dane darovací je převod na snachu osvobozen. Platí to samé v prip.ze jde o "nevlastní" snachu? Tzn. např. Můj tchán je podruhé ženatý a jeho nová manželka vlastně není matka mého manžela, tzn. že já nejsem její "vlastní snacha", neboli nejsem manžel dítěte, jak uvádí zákon. Děkuji ještě jednou.
>>>>>>Dobrý den, když mi otec daruje barák, musím platit
>>>>>>nějakou daň z příjmů? A mohu ho pak hned následně
>>>>>>darovat
>>>>>>bratrovi? Děkuji za odpověď.
>>>>>
>>>>>Máme daně z převodu nemovitosti, daně z příjmu a daň
>>>>>z
>>>>>nemovitosti (ta se platí každý rok). Při daru
>>>>>nemovitosti od otce nemusíte platit daň z převodu.
>>>>>Pokud ho
>>>>>nebudete prodávat, tak ani daň z příjmu. Akorát jako
>>>>>majitel pak budete platit daň z nemovitosti. Na FÚ
>>>>>zajděte vypsat přiznání. Tentýž postup když Vy
>>>>>darujete
>>>>>nemovitost bratrovi. Akorát vždycky zaplatíte
>>>>>poplatek
>>>>>za
>>>>>vklad do katastru nemovitostí. Proč otec nedaruje dům
>>>>>rovnou Vašemu bratrovi?
>>>>
>>>>Pro zjednodušení jsem uvedla otce, ale jedná se o
>>>>mého
>>>>tchána (jako snacha jsem také osvobozena). Takže se
>>>>může takto nekonečně darovat třeba v jednom roce?
>>>>Ještě
>>>>jednou děkuji.
>>>
>>>Ano, obdarovávat se v témže roce můžete jak chcete.
>>A taky vždycky musíte zaplatit ty poplatky na
>>katastru
>>a vždycky udělat to přiznání (i když daň platit
>>nebudete).
>Děkuji Vám. Ještě bych se chtěla zeptat, už jsem to tu
>psala,ale nikdo mi neodpověděl. U dane darovací je
>převod na snachu osvobozen. Platí to samé v prip.ze jde o
>"nevlastní" snachu? Tzn. např. Můj tchán je podruhé
>ženatý a jeho nová manželka vlastně není matka mého
>manžela, tzn. že já nejsem její "vlastní snacha", neboli
>nejsem manžel dítěte, jak uvádí zákon. Děkuji ještě
>jednou.
Jak se dívám na ten zákon, tak pro tchána snachou jste (jste manželka jeho dítěte), ale pro jeho manželku podle mě snachou nejste (Váš manžel není její dítě).
A nejde jen o daň darovací, kterou platí nabyvatel, ale i o daň z převodu, kterou platí ten, kdo nemovitost daruje nebo prodává.
Pokud ten dům vlastní Váš tchán a jeho žena a celý Vám ho chtějí dát, tak by podle mě bylo lepší, kdyby tu svojí část ona darovala jemu a on pak teprve Vám.
Pro ujištění o té dani si radši ještě zavolejte na FÚ daň z nemovitostí a zeptejte se, ale já myslím, že nejste manželkou dítěte té paní, takže tam osvobození nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.