Re: Odpis pohledávky
Naše zákony jsou složité :-) Zkusím vám poradit. Platí, že odpis pohledávky je DU do výše zák. vytvořené OP. Takže vy musíte nejdříve vytvořit zák. OP, šlo k soudu, tak jste ji měla vytvářet dle §8a (do 200tis. Kč v okamžiku vzniku) 5/2012 36 měs. po splatnosti = 100% OP. Pak musíte splnit § 24 odst.2y) s odkazem i na písmeno i) a můžete pohledávku DU odepsat. Ale dle mě je jistější napřed vytvořit OP a odpis pohledávky u § 8a až následující rok. Doba promlčení běží od soudního rozhodnutí. A nezapomeňte, že tuto pohledávku byste měla po jejím odpisu vést v podrozvahové evidenci.
Mockrát děkuji - mám k tomu ještě nějaké dotazy:
Splatnost byla 15.5.2009 - snad nebude vadit, že jsem OP dosud neutvářela, udělám jí ve výši 100% teď, musím vytvořit až po 15.5.2012 aby to bylo víc jak 360 dní? Můžu s dnešním? Účtovat budu 558/391
Soudní rozhodnutí bylo až 12.1.2010 tak pohledávku odepíšu jak radíte až příští rok. Účtovat budu 391/558 a 54610/31110.
Ještě jsem psala jeden dotaz - je to tak, že když dáme dlužníka k soudu už nemůžu postupovet podle §8c ale jen podle §8a?
A ještě jeden případ - jeden dlužník je v insolvenci, kam jsme se včas přihlásili ale 29.11.2011. Když jsem neudělala OP v 2011, teď už musím jenom nedaňově?
Ještě jednou mockrát děkuji za váš čas.
Ano.Ten začátek, tak jak jste napsala. OP tvořit po 36 měs.po splatnosti ve výši 100%. A s § 8a a 8c ( §8c se týká pohledávek jen do výše pohledávky v okamžiku vzniku do 30tis. Kč) tam se to má trochu jinak. U § 8a, když dám k soudu mohu tvořit OP v jednotlivých letech průběžně 33%, 50%, 66%,... x §8c tam až do výše 100% hned. A rozdíl je ještě jeden, že u §8c mohu vytvořit OP a zrušit OP a daňově odepsat v jednom období. A insolvence - tvořit OP můžete u nepromlčených pohledávek přihlášených u soudu zkráceně jen v tom období, ve kterém byly přihlášeny. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.