Re: za jakou cenu zařadit auto na úvěr?
Děkuji Vám za reakci.
Já myslela, že se auto zařadí za cenu úvěru + cena za kterou nám fakturují. V tom mám tedy pěkný zmatek :(, nikdy jsem o tom bohužel neúčtovala.
Tzn. tedy,že zaúčtuji takto :
dle faktury 15.000,- (fakturují s 0% DPH) - 501/321 (tedy přímo do spotřeby, když je to za tak malou částku)
akorát tedy nevím jak zaúčtovat úvěr,
platby mi jsou jasné:
dle bankovního výpisu: splátka úroku 562/221
a splátka úvěru 461/221
ale oproti čemu zaúčtovat úvěr 100.000,- na MD (když DAL bude 461) to tedy netuším. Původně jsem myslela, že to hodím na účet 042 (na MD).
Mě se to nějak nezdá. To jste koupili auto za 15 tis.?
A ještě budete doplácet 100 tis úvěru?
Neměla by faktura na auto být 115 tis - 15 zaplatíte původnímu vlastníkovi a 100 tis úvěr. společnosti? Pak bych už účtování věděla.
Zkuste se spojit s prodávající společností a zkonzultovat to.
Já sama tomu vůbec nerozumím, nikdy jsem se s tímto v účetnictví nesetkala. Majitel firmy mi tvrdí,že nám fakturují pouze těch 15 tisíc ,protože je to jeho známý a tak mu to fakturují za symbolickou cenu. Vůbec netuším jak to probíhá, když se takhle převádí auto, jsem z toho sama dost nešťastná,protože nevím vůbec co s tím. Dokonce mě zarazilo i to,že je faktura s 0% DPH. Myslíte tedy,že oni by nám to měli nafakturovat za těch 115.000,- a my jim proplatit pouze těch 15.000,-.
DPH 0% může být (jesti původní vlastník neměl nárok na odpočet, tak i dále fakturuje bez DPH).
Mě připadá nelogické auto za 15 tis., ale splácet budu 100.
Zkuste se spojit s jejich účetní. Ne s vaším jednatelem (šéfové občas v účetnictví plavou).
Asi Vám moc neporadím, nemám s tím zkušenosti. Jen mě zarazil nepoměr cen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.