Re: Nárok na dovolenou - UČITEL
Maminka zákoník nezná, kdyby ano, nikdy by se nenechala zahnat takhle do kouta. Výplatní páska dorazila domu poštou až teď. Podepsala skončení prac. poměru dohodou. Chápu, že narážíte na rozdíl mezi výpovědí a dohodou. Proč se prosím neptejte. Bylo to pod nátlakem. Zajímá nás kolik byl ten nárok na dovolenou, jestli 13,5 dne nebo 16,5 (dle kalkulátoru) dne. Jelikož 3 dny ředitelka nechala zkrátit.
Re: OT Nárok na dovolenou - UČITEL
Já opravdu někdy nevím, co si mám myslet. Že někdo nezná svoje povinnosti, na to jsem si už zvykla, ale že někdo, navíc učitel !!!! nezná základní zákon, týkající se pracovněprávních vztahů, to mi hlava nebere. Přijde mi to, že to pořád berou jako, že ON NĚKDO by se měl postarat, proč oni ....
Já mám spíš z některých lidí pocit, že se snaží vyvyšovat nad ostatní tím, že říkají "já znám zákony". Ano, lidi by měli znát zákony, které se jich týkají, my máme to štěstí, že tyto zákony jsou naším denním chlebem, ale 90% lidí zákony nezná. A právě proto se ptají, děvčata, neškodilo by, kdybyste místo moralizování, spíš poradila...
Vám se fakt zdá normální, že lidé neznají zákoník práce ????? Nebavíme se tady o jiných specifických zákonech, ale o zákoně základním !!!! A když učitelé tento neznají, co potom, krom blbostí ty děti mohou naučit ? Orientaci v současném světě to asi nebude, bohužel .
Jsem účetní a to co se zákoníkem práce každoročně provádějí se dá nazvat zvěrstvem. Nejse mzdová, a pokaždé musím velice pečlivě přečíst všechny rozbory co k němu mám. Starší ženská nemá šanci to pochopit - a co Vás může naučit ?- třeba historii nebo chemii. Myslíte, že se v těchto oborech vyznáte stejně kvalitně jako učitel těchto předmětů? Ne že bych se chtěla někoho zastávat, ale ptáme se na ledasco všichni - i z oboru....
Co je složitého na tom, že při absenci se dovolená krátí ? Že výpověď dohodou neexistuje ? Znovu opakuji - mluvíme o naprosto základních věcech, které se až tak nemění a určitě je důležitější se umět orientovat v normálním životě , než znát historii, kterou jsou schopni naši zákonodárci klidně měnit. A pokud pochopila chemii, tak zákoník práce opravdu není až tak složitý. Že jsou v něm zvěrstva - to souhlasím, ale docela průhledná. Ono to celé je spíše než o šanci něco pochopit o tom, že normální zaměstnanci nejsou zvyklí a vůbec si nepřipouštějí, že by si zákony, které se jich bezprostředně po mnoho let týkají, měli aspoň přečíst. Obzvláště v dnešní době, kdy od zaměstnavatelů, ale i zaměstnanců můžete čekat cokoliv. Zjišťovat co je výpověď, co dohoda až něco podepíšu, to už je fakt pozdě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.