Re: FAP a DUZP v DE plátce DPH
Dobrý den,
DPH si můžete uplatnit až na základě daňového dokladu. Tedy až v okamžiku, kdy fakturu "máte v ruce". Takže pokud obdržíte příkladně 3.6. fakturu s DUZP 31.5., která byla vystavena 1.6., DPH si můžete uplatnit až za měsíc červen (DUZP = 3.6.).
Řeším to datumovkou. V den, kdy obdržím doklad, dám datumovku a je jasné, jaké je DUZP.
Ten stejný princip platí také na přelomu roku. Přijatou fakturu, která byla vystavená až v následujícím roce př. leden 2012 (DUZP je prosinec 2011), DPH si uplatníte až za leden 2012.
Z pohledu daně z příjmu - v DE je jedno, jakého období se faktura týká, rozhodující je datum úhrady. Faktura za rok 2011, která je uhrazena až v roce 2012 je výdajem roku 2012.
Takže faktury v DE řadím do toho období, kdy je přijmu.
Ještě mě napadá k tématu DUZP - u záloh je to den přijetí platby, do 15 dnů se pak vystavuje daňový doklad o přijaté platbě.
Děkuji za odpověď.
Mohl bych požádat ještě o doplnění informace k těm zálohám?
Tzn. v případě uhrazení zálohové faktury v posledních dnech roku, může dojít k vystavení faktury až v následujícím roce? Pro mne by to potom znamenalo co?
Díky DE je náklad v roce minulém, protože tam došlo k úhradě.
Dle toho co píšete by DUZP mělo být k tomuto dni také, ale v zálohové faktuře nebývá rozepsané DPH, tzn. to bych si za toto období nemohl nárokovat, protože daňový doklad budu mít až v následujícím (lednu).
Dle toho co jsem se ještě dočetl, tak od 1.4.2011 je jako DUZP myšleno datum příjmu přijaté faktury.
Jak to přesně je?
A jak by se doklad (běžné FAP) na přelomu roku zaváděl dle dřívějších podmínek tj. do 31.3.2011?
děkuji za info
Co se zaplacené zálohy týče:
Z pohledu daně z příjmu - pokud byla zaplacena v roce 2011 záloha na základě např. zálohové faktury, platba je výdajem roku 2011. Musí být ale následně vystavený daňový doklad.
Z pohledu DPH - DUZP na zálohové faktuře není.
DUZP je den přijetí platby. Tedy ten, kdo přijal zálohu vystaví Daňový doklad o přijaté platbě - pokud se jedná o účetní jednotku (v DE to není povinností). Takže pokud účetní jednotka vystavila daňový doklad, pak je DUZP den přijetí platby a toto datum bude uvedeno na daňovém dokladu o přijaté platbě a Vy máte na základě tohoto dokladu nárok na odpočet DPH.
Pokud nebyl daňový doklad o přijaté platbě vystaven (záloha byla provedena např. mezi podnikateli, kteří nejsou účetní jednotkou, vedou DE), pak daňový doklad ("konečnou" fakturu) vystaví ten, kdo vydal zálohovou fakturu na prodané služby (zboží) - do 15 dnů od vystavení zálohové fa. Na tomto dokladu uvede mimo jiné odpočet zálohy a DUZP= datum dodání zboží (služeb).
Přesně jak jste se dočetl, od 1.4.2011 nárok na odpočet DPH vzniká až v okamžiku, kdy jste obdrželi daňový doklad nebo den přijetí platby - záleží, co nastalo dřív.
"Postaru" to bylo tak, že pokud jsem obdržela doklad např. 3.6. a DUZP bylo 31.5., pak jsem si DPH uplatnila ještě za květen 2012 (tedy měsíční plátce:-)) )
Dobrý den,
já mám podobný problém. Fakturu vystavenou v roce 2011 jsem obdržela až teď. Zaeviduji tedy fakturu až do roku 2012. Ale nevím jestli je to správně, protože závazek měl být již v roce 2011. V daňovém přiznání za rok 2011 fakturu v závazcích nemám. Neřekne na to něco kontrola z FÚ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.