Re: Inventarizace účtů
inventarizace účtů se děla každoročně při účetní závěrce, buďto je dokladová nebo fyzická (např. u majetku, pokladny, zboží apod..).. ve stručnosti - ke konečné rozvaze k 31.12. (pokud máte kalendářní rok) musíte zkontrolovat účty, zda stav odpovídá skutečnosti...
Vytisknete si obratovku, nebo někdo má hlavní knihu, kde je vidět stav jednotlivých účtů na konci období. Tento stav musíte zdokladovat - odklontrolovat. Takže např. k 321 k zůstatku si vytiskněte knihu pohledávek - musí souhlasit se zůstatkem na daném účtu, k 311 knihu závazků, k BÚ dokožíte podlední výpis z banky, majetek a sklady pokud vedete, musíte mít fyzickou inventuru, kde jsou uvedeny kusy podepsanou odpovědnými osobami, která prováděla inventuru. K 314 třeba doložíte seznam zaplacených a nevyrovnaných záloh. Atd.
Nemáte zač. Hodně zdaru, je to docela pěkná prácička jestli jste to ještě nedělala a nemáte se od čeho odrazit. Jde o to, že u některých účtů se zůstatek táhne již z let minulých. Já osobně doporučuji takovou inventuru dělat i během roku. Vyplatí se to, rychle to odhalí případné chyby a máte průběžný přehled. Když jsem začínala ve firmě s 250 zci a opravdu velkou výrobou, tak jsem ji dělala každý měsíc a v tištěné a vázané podobě - skoro jak diplomka :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.