Re: Daňové zvýhodnění - student VŠ
Myslím, že si stále nerozumíme, já se hlavně omlouvám, že to neumím pořádně vysvětlit, bohužel jsem strojař..no zkrátka mám na výplatní pásce " daň zálohová před slevami - ta činí cca 2000 kč a hned pod tím mám "daň zálohová odvod" a ta činí úplně stejnou částku. V podstatě nikde na výplatní pásce nemám, že by mi byla někde přičtena nějaká sleva na dani.
zkuste si na internetu zadat výpočet mzdy kalkulačka - měšec a objeví se vám tam kalkulačka. Zde zadáte výši hrubé mzdy a popř. odpočet na studenta a měla by se spočítat čistá mzda.
daň se vypočítá HM x 1,34, zaokrouhléné na stovky výše a z toho 15%. Z této daně se pak odečítá 2070 na poplatníka a popř. ještě na studenta 335,-
přesně to jsem zkoušel a moje hrubá mzda za dva týdny odpracované činí 11057 kč za měsíc červen a na internetu mě to vypočítalo čistou mzdu 9675 kč, nicméně ja dostal pouze něco přes 7000 kč. Zkrátka částku kterou mi to vypočítalo jako slevu na dani, tak tato částka mi nebyla připočtena k výplatě. Je možné, že by to bylo tím, že jsem stále student a to na denním studiu, případně, že jsem nastoupil do práce 18. června, čili jsem ve zkušebce?
No nejspíš si vyčkám na další výplatu a pak budu případně řešit.
Každopádně Vám mnohokrát děkuji za cenné rady, jak jsem řekl, nejsem ekonom a tohle je pro mě španělská vesnice :)
a teď se ještě dívám, že mám do hrubé mzdy připočítán příspěvek na dopravu, což mi přijde úplně z cesty (firma nám platí 50% z nákladů na dopravu/ měsíčně)
píšete, že jste nastoupil 18.6., pokud jste do 17.6. pracoval u jiného zaměstnavatele a tam podepsal růžový papír, tak to účetní udělala správně a danila vám zálohovou daní, ale bez slevy na poplatníka, od července slevu už mít budete. Pokud jste ale před nástupem nikde nepracoval, tak vám účetní slevu na poplatníka uplatnit mohla. Nejlepší bude, když se účetní zeptáte
Zdravím, ne ne, nikde jsem nepracoval, dnes jsem to byl za účetní řešit a paní za svoji kolegyni, která mi dělala výplatu a dnes tam nebyla, opravila v systému tento problém a mělo by mi to být dodatečně proplaceno.
Všem děkuji za cenné rady, sám tomu absolutně nerozumím a nebýt vás, tak bych za účetní ani nešel, jelikož bych si myslel, že ze sebe udělám leda blbce :))
Nevidím důvod proč by to tak mělo být. Pokud jste podepsat prohlášení poplatníka na uplatnění slevy (ten růžový - fialový formulář), a donesl potvrzení o studiu, měli by vám být tyto dvě slevy odečteny. Zkuzte je požádat o přepočítání mzdy. Pokud by byli proti, máte možnost si po novém roce podat na FÚ přiznání k dani FO a tam by Vám to finančák doplatil zpětně.
Jednou jsme řešila podobný případ s dcerou sousedky. Mzdu ji následně přepočítali a doplatili. Přeji tedy dobré pořízení i Vám
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.