Re: Evidence na ÚP a zdrav.pojištění
Zdá se mi, že celé téma je Vám nejasné - zkuste si pročíst např. tento článek, který by Vás mohl uvést do problematiky. http://www.pamservis.cz/zamestnanec-vedeny-na-urade-prace-a-odvod-zdravotniho-pojisteni-uniqueidgOkE4NvrWuO8aNfT49E0V8y1Mq6QOfUR/
Dle doporučeného článku od "AMAJA" viz reakce výše si myslím, že odvádíme zdravotní pojištění dobře, pouze z vydělané částky.
DPP jsme nezvolili, protože zaměstnanec je v takové životní situaci, že mu bude vyplácen minimální starobní důchod, jestli vůbec nějaký (vzhledem k jeho odvodům-respektive "neodvodům" v dřívějších letech),proto jsme zvolili zatím DPČ, aby mu trochu přibýval "vyměřovací základ" pro výpočet důchodu. Nebo myslíte, že to je špatná volba?? Otázka je, co je pro výpočet výše důchodu lepší,
zda evidence na ÚP bez příjmu nebo alespoň nějaký výdělek.
Děkuji.
Protože je v takové situaci, že na každou jeho korunu se těší exekutorský úřad, takže ať vydělá co vydělá, stejně mu zbyde "nic".
Tak přežívá do "nároku na důchod", který mu samozřejmě exekutor také zabaví.... prostě opravdu nezáviděníhodná situace. Lidumil nejsem,nemám rád spoluobčany, kteří si neřeší své závazky a uznávám, že se mají vyrovnávat. Bohužel, tento náš zaměstnanec je v tom tak trochu nevině... respektive je to jak píšete "lidumil" a na svou dobrotu teď doplácí. Tak asi tak.... tápeme a hledáme nejlepší řešení... ale skloubit VZP, OSSZ, ÚP a Ex.úřad a neumřít hlady, je opravdu nááááročný sport. Ale to jsme už trochu jinde. Snad bude dobře ten závěr, že se odvádí ZP pouze z výdělku.
Děkuji všem, Karlos
Dobrý den,
dovolím si ještě jednou reagovat. Je moc hezké číst, že chce někdo pomáhat, že si lámete hlavu a věnujete svůj čas na pomoc komukoli jinému. To předně. Žádná chvilka strávená dobrotou liského konání není zbytečná. Díky tedy za Vás, že jste.
Stálo by za úvahu propočítat různé kombinace řešení
a) stávající stav
b) DOPP
c) DOPP + penzijní připojištění
a to s ohledem na výpočty a nároky exekuce.
Jéééžiš, děkuji Amájo, za hezké řádky a radu. A myslíte, že na penzijní připojištění ex.úřad nemůže?? Tomu se mi už snad ani nechce věřit... To by nebyla vůbec špatná zpráva... Ten dotyčný nešťastník v nejbližší době obdrží dědictví po rodičích (kteří mu zemřeli za sebou,aby toho nebylo na něj málo...) sice malé, ale přeci. Dalo by se to možná použít i jako start do penzijka. A prosím, myslíte, že jako zaměstnavatel můžeme přispět na penzijko na pracovní poměr-určitě, ale jak je to s DoPP a DoPČ? To mne nikdy nenapadlo.... a nestudoval jsem to... Děkuji..
>>>Dobrý den,
>>>
>>>dovolím si ještě jednou reagovat. Je moc hezké číst,
>>>že chce někdo pomáhat, že si lámete hlavu a věnujete
>>>svůj čas na pomoc komukoli jinému. To předně. Žádná
>>>chvilka strávená dobrotou liského konání není
>>>zbytečná.
>>>Díky tedy za Vás, že jste.
>>>
>>>Stálo by za úvahu propočítat různé kombinace řešení
>>>
>>>a) stávající stav
>>>b) DOPP
>>>c) DOPP + penzijní připojištění
>>>
>>>a to s ohledem na výpočty a nároky exekuce.
>>Jéééžiš, děkuji Amájo, za hezké řádky a radu. A
>>myslíte, že na penzijní připojištění ex.úřad nemůže??
>>Tomu
>>se mi už snad ani nechce věřit... To by nebyla vůbec
>>špatná zpráva... Ten dotyčný nešťastník v nejbližší
>>době obdrží dědictví po rodičích (kteří mu zemřeli za
>>sebou,aby toho nebylo na něj málo...) sice malé, ale
>>přeci. Dalo by se to možná použít i jako start do
>>penzijka. A prosím, myslíte, že jako zaměstnavatel
>>můžeme
>>přispět na penzijko na pracovní poměr-určitě, ale jak
>>je
>>to s DoPP a DoPČ? To mne nikdy nenapadlo.... a
>>nestudoval jsem to... Děkuji..
nejásejte předčasně - i na penzijko ex.úřad může, a věřte tomu, že skočí, jen co ho zjistí. Takže tak ne.
>
>jestli se o dědictví dozvědí exekutoři, tak mu toho
>moc taky nezbyde
Takže také žádný únik ze spárů ex.úřadu... škoda.. děkuji všem
a za rady přeji hezký víkend a pro pořádek: dle sdělení kontrolního oddělení VZP, pojištění se odvádí pouze z hrubého příjmu nikoli z min.základu. Ale než jsem narazil na někoho, kdo mi dokázal odpovědět, tak to tedy operátoři schramstli peněz.
Krásný víkend. Karlos.
Nene milá RenátkoH, svůj problém jsem nejdříve řešil na VZP,tam mne přepojovali z linky na linku, z kanceláře do kanceláře... Pak na kontrolní oddělení, ale tam nikdo telefon ani nezvedl... Pak jsem se obrátil na business.center, kde byla odpověď opravdu blesková... všechna čest a také správná. Pak volala paní z kontrolního, že má ode mne nepřijatý hovor, tak jsem se zeptal a ona vše potvrdila.Byla velice milá. Takže co se týče peněz operátorům, měl jsem na mysli hovory s VZP. Ještě jednou díky. Karlos
Ohledně výpočtu ZP jsem byla v domnění, že byla jasná - to odpovídala již předtím Míša a z článků známého odkazu to také vyplynulo.
Co se týče scénáře jak celkově provést finanční plánování člověka s exekucí, pro jasnou odpověď je málo informací, ale pokud jsem pochopila dobře, že
- zaměstnanec se nebrání exekuci
- svým závazkům chce dostát - zcela určitě je doplatí !
- ale přitom myslí na svou budoucnost
pak je stále ono penzijní připojištění asi poslední možností.
Ano, exekutorem bude obstaveno ALE do té doby, dokud nesplní nároky na výplatu, nemohou být částky zabaveny - obzvláště, pokud existuje jiný zabavitelný zdroj - tedy běžně také bude ze své mzdy odvádět vypočtenou část jako splátku exekuce.
Jste moc hodná. Děkuji za každou radu. Rád bych pomohl tomu nešťastníčkovi, ale (znám jeho životní příběh docela podrobně) to se tady na stránkách ani vysvětlit nedá,to bychom tu strávili víkend. Obávám se, že je v situaci, že by sice chtěl vše dát dopořádku,ale nemá na to sílu, fyzickou, psychickou ani tu finanční.... Bankrot asi nepřichází v úvahu, bo to jsou závazky z podnikání manžela-spolupracující osoby... Ale o tom penzijku se ještě budu pídit. Určitě ho nemá... Hledáme nějaké rozumné řešení a příští týden se vydáváme po úřadech, držte palce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.