Re: Rozšíření živnostenského oprávnění
volné živnosti se dřívezapisovaly do OR, dnes už se uvádí jen volná živnost a obory ne, takže nevidím důvod měnit spol. smlouvu a zápis v OR, když chcete jen rozšířit obory. POkud chcete,dejme mi Vaše Ič, já se mrknu do registrů, jak to tam vlastně máte uvedeno a ozvu se.
tak to je ještě podle starého znění ŽZ, podívejte se ještě do ŽR, tam by Vám měla vyběhnout volná živnost a obory podle nového znění, já bych to nechal tak, jak to je v OR a změnil jen na ŽÚ, pokud to v OR chcete dát do souladu s platnou právní úpravou, tak Vás to bude stát koruny- změna spol. smlouvy, cca 5000, změna zápisu v OR 2000 a poplatek na ŽÚ, nevím, kolik teď za změnu vybírají, a jsou to v podstatě vyhozené peníze.
Pane Pajo, prosim jeste o radu, vy jste zkuseny,jak koukam na forum..
Ted jsem dostala smlouvu na obstarání věci - propagaci . Uzavřená mezi fyz. osobou a nasi fa. Myslím, že by měla být smlouva ok. Jen mám dotaz, práv. os. nemůže uzavřít s fyz. osobou smlouvu dle obchodního zák. ? pouze dle obcans. zák ? a zas obrácene ? a pokud by dvě fyz. osoby uzavíraly smlouv, tak musí pouze obč.zákoníku ? moc děkuji za vysvětlení....
>Pane Pajo, prosim jeste o radu, vy jste zkuseny,jak
>koukam na forum..
>Ted jsem dostala smlouvu na obstarání věci -
>propagaci . Uzavřená mezi fyz. osobou a nasi fa. Myslím, že by
>měla být smlouva ok. Jen mám dotaz, práv. os. nemůže
>uzavřít s fyz. osobou smlouvu dle obchodního zák. ?
může, pokud se na tom dohodnou, viz § 262 obch.z., buď se dohoda uvede přímo do smlouvy, nebo stačí dle judikátu, když je uveden § obch. zákoníku, pold ekterého se smlouva uzavírá a účastníci svým podpisem smlouivy tuto dohodu uzavřou. V podstatě mohou i dva účastníci nepodnikatelé uzavřít smlouvu dle obch.z., ale není to obvyklé, navíc pro soukr. osoby je obč.z.výhodnější z mnoha důvodů.
>pouze dle obcans. zák ? a zas obrácene ? a pokud by dvě
>fyz. osoby uzavíraly smlouv, tak musí pouze
>obč.zákoníku ? moc děkuji za vysvětlení....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.