Re: Pracovní doba
Pracovní doba se posuzuje k týdnu coby 7 dnům po sobě jdoucím, tzn. že zaměstnavatel by měl definovat, jaké období je u něho týdnem - nemusí se jednat o období pondělí až neděle. Z definice práce přesčas vyplývá, že se jedná mj. o práci nad stanovenou týdenní pracovní dobu, tedy navíc (týdně). "Fond pracovní doby" nemá vypovídací hodnotu, resp. max. by se mohlo hovořit o týdenním fondu PD a pak jím rozumíme stanovenou týdenní pracovní dobu. Co jsem uvedla, platí ve vztahu k PD rozvržené rovnoměrně, u které není uplatňováno pružné rozvržení PD, při kterém by vyrovnávací období bylo stanoveno delší, než týden.
Re: Pracovní doba
7 dnů po sobě jdoucích je dáno pondělí až neděle. Z toho co jste mi napsala soudím, že postupuji spravně a neberu ohled na nejaký "Fond pracovní doby". Není tedy správné dopočítávat mzdu do 176hodin. Týdenní fond máme těch 40 hodin. Nejedná se o pružné rozvržení PD. Bylo mi sděleno, že když zaměstnanec neodpracuje fond pracovní doby (176) že se chybějící hodiny berou jako překážka na straně zam-tele a jsem povinna zaměstnanci zaplatit chybějící hodiny do fondu hodinovým průměrným výdělkem podle §208. Toto tedy není správné.
Prosím ještě o ujištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.