Re: Kniha jízd
>Dobrý den, na začátku roku jsem zvolila u firemního
>auta paušální výdaj 5000,-, potom se firma stala plátcem
>dph, proto chci kvůli dph vést podrobnější evidenci.
>Předpokládám tedy, že je nutné vést knihu jízd kvůli
>uplatnění odpočtu dph z benzínu, myčky apod. Stačí, když
>v evidenci bude datum, účel jízdy, počáteční údaj na
>tachometru, počet ujetých km, konečný údaj tachometru,
>výchozí místo a cílové místo + údaje o autě?
>
Ano kniha jízd je nutná, rozsah tak jak píšete.
>Auto je zařazeno do obchodního majetku a využíváno jen
>pro firmu - je možné si dávat do nákladů všechny
>výdaje spojené s ním jako nákup nových kol, opravy či
>pojištění? U toho pojištění si nejsem moc jistá, jelikož
>smlouva je napsaná na majitele - kde je uvedeno jeho
>trvalé bydliště, které již neexistuje. Zatím jsem
>pojištění nedávala do výdajů, nebyla jsem si jistá tou
>adresou, jestli není nutné mít smlouvu napsanou na adresu
>sídla společnosti?
>
Ano, všechny náklady spojené s provozem a údržbou auta jsou daňově uznatelné.
S pojištěním si nejsem jistá, my máme TP přímo na firmu.
>A ještě poslední detail, ale dost důležitý, našla jsem
>v technickém průkaze, že auto má spotřebu 5 - 6
>L/100km - z jakého údaje mám konkrétně vycházet a počítat?
>Jednou jsem na finančním úřadě viděla nějakou sazbu za
>kolik je prodáván 1l benzínu, ale moc jsem to
>nepochopila - k čemu to slouží?
Tyto údaje se používají při přepočtu u soukromých jízd firemním autem. Na FÚ měli vypsané sazby dané zákonem.
>
>Omlouvám se za neznalost, ale knihu jízd jsem nikdy
>nevedla, tak nechci dělat chyby hned z počátku. Díky
>předem za správné rady :o)
Re: Kniha jízd
Ono je to pár tisíc měsíčně, takže to není zase tak závratné, ale bylo by dobré to vědět .. každý daňově uznatelný náklad je dobré využít:o) Píši o firmě, jsem tak zvyklá, ale firma je fyzická osoba v tomto případě. Ale při procházení dokladů jsem pojištění zatím zařadila do osobních nákladů. Všimla jsem si, že v nové smlouvě platné od května je uvedena adresa majitele, kde již 3 roky nebydlí.. nechápu, jak se to mohlo stát.. požádala jsem o nápravu, ale zatím se z časových důvodů nic neděje. Jde o to, že sídlo společnosti je v tomto případě spíše formální záležitostí, kam chodí korespondence, pak existuje adresa provozovny a trvalé bydliště fyzické osoby, které ale k podnikání nevyužívá. A teď babo raď. Na fakturách používáme sídlo společnosti, kam chodí korespondence, ale toto je pro mě zapeklitý případ, protože přece jen - auto je psané na konkrétní osobu - tedy provozovatele podniku, avšak osobní adresa podnikatele není používána na fakturách apod....
Re: Kniha jízd - prosím o další názory
Přesto děkuji. Ale myslím, že nelze zapsat auto jen na adresu, kde se přebírá pošta :( , místo provozovny je v pronájmu, takže to také nelze a trvalé bydliště podnikatele se pro účely podnikání v tomto případě nevyužívá - vzhledem k tomu sídlu s korespondenční adresou ..... Je to byrokracie
Re: Kniha jízd - prosím o další názory
Proč se bráníte zapsat trvalé bydliště do technického průkazu?
Pořád to je jedna osoba (OSVČ=občan), podle trvalého bydliště ho lze "identifikovat". U OSVČ jede hodně evidencí podle trvalého bydliště, i když je odlišné od sídla podnikání.
Auto je zařazeno do majetku, na jeho jméno je zapsáno v techničáku, nevidím tu problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.