Re: Výpověď po RD - moc prosím
Možná se zaměstnavatel dozvěděl o tom, že nemáte školku a čeká, že výpověď dáte vy (nebo ukončíte prac. poměr dohodou) a pak vám zaměstnavatel odstupné vyplácet nemusí. Řekla bych, že zaměstnavatel nic nenatahuje, ale je znalý zákoníku práce a v tom případě ví, co dělá.
1. PD po 3. narozeninách dítěte přijďte do práce a uvidíte
třeba to není tak horké a zlé, jak se domníváte
to, že na Vašem místě je nyní někdo jiný,neznamená, že nebudete mít práci
je na zam-teli, koho si vybere (třeba to budete Vy) a druhé dá např. výpověď nebo si nechá obě
pokud ale nemáte hlídání a jen spoléháte na to, že zam-tel pro Vás nebude mít práci a ukončí s Vámi PP s odstupným, tak abyste se nedostala do nějakých problémů, protože když nebudete mít kam dát dítě, zam-tel nemusí na Vaši dohodu ukončit PP přistoupit a pak byste musela dát výpověď sama
Dobrý den, moc děkuji za obě reakce, ale Možná jsem se nevyjádřila úplně jasně:
- je jasné, že na mojí pozici je někdo jiný, toho tam nechají a pro mě strejná práce není (druhá osoba je perspektivnější, rození potomků již neřeší apod :-)) = toto jsme si již ujasnili
- v řešení je přeložení na jinou pozici v rámci firmy, která ale neodpovídá smlouvě - nemohu souhlasit/nesouhlasit nevím co vymyslí, zatím ani on sám
- pokud by se změnil zaměstnavatelův názor a moji pozici mi uvolnil, tak samozřejmě nastoupím ihned. Práci jsem měla moc ráda a manžel s babičkami by pár týdnů hlídání zvládli.
Nicméně i pokud přijde s náhradní variantou, která nebude odpovídat smlouvě (nemáme ve firmě podobné pozice), nemusím tuto pozici přijmout a mám nárok na odstupné. Pak se opět dostáváme k variantě na kterou jsme se ptala, jde mi zejména o výpočty částek...
1, odpracovat např. 2 dny a až poté sepsat Dohodu s
důvodem 52C- stačí odpracování 2 dnů, aby výpočet
dávek na ÚP byl z této částky a né 15% z průměrné mzdy?
2, nechat dát výpověd zaměstnavatele s 2 měsíční
výpovědní lhůtou a domluvit se, že budu chodit např.
1 den v týdnu do práce a ostatní bude neplacené volno
(pokud by na to přistoupil). Neměla bych pak menší odstupné? Platí se z neplaceného volna nějaké odvody?
Moc děkuji
Ája
Add 1):
V době, kdy se tato změna zavedla, neměly Úřady práce jednotné postupy a každý z nich si vykládal znění zákona po svém. Jestli už od té doby došly k nějakému jednotnému postoji, nevím. Doporučuji zeptat se přímo na příslušném ÚP.
Add 2):
Jestli si se zaměstnavatelem dohodnete kratší pracovní dobu, mělo by odstupné být vyplaceno podle stavu k ukončení PP. Pokud budete každý týden žádat o 4 dny neplaceného volna, platila byste prostřednictvím zaměstnavatele ZP pouze v případě, že budete dávat dítě do školky, protože na osobu celodenně pečující o dítě do 7 let se minimální vyměřovací základ nevztahuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.