Re: vypoved dohodou ze strany zamestnava
Pokud přistoupíte na dohodu, ve které bude napsáno, že jde o dohodu z důvodu nadbytečnosti, tak Váš pracovní poměr skončí dohodnutým dnem a bude Vám náležet odstupné (jestli jste ve firmě 2 roky, musí být 3měsíční, pokud tam jste méně něž 2 roky, ale více než rok, musí být 2měsíční, pokud tam jste méně než rok, musí být aspoň jednoměsíční). Podpora Vám zkrácena nebude, protože důvodem byla nadbytečnost, ale ÚP Vám ji začne vyplácet, až uplyne počet měsíců, za kolik jste dostal odstupné. Pokud to bude dvouměsíční odstupné, budete podporu pobírat až za dva měsíce, protože živobytí na ty 2 měsíce budete mít kryté tím odstupným. Jestliže si neseženete jiné zaměstnání, tak celkový počet měsíců vyplácení podpory se nesníží, jen se odsune její vyplácení.
prosim mohu se zeptat jeste najednu vec , jsem u fi. rok a 9 mesicu predtim jsem byl evidovan na uradu prace a pobiral davky a neni mi jasne co presne znamena tato citace :
Nárok na podporu v nezaměstnanosti nevzniká automaticky, musíte splnit několik podmínek. Za prvé, nárok máte, pokud jste vykonávali alespoň 12 měsíců v rozhodném období zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, která zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, přičemž rozhodným obdobím se pro posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti rozumí poslední 2 roky (ještě v roce 2011 to byly roky tři) před zařazením uchazeče o zaměstnání do evidence uchazečů o zaměstnání.
Nerozumim tomu to znamena ze mam nebo nebam narok ?
dekuji
Myslela jsem, že stále platí 3 roky, ale možná, že je změna a jsou to teď 2 roky. Znamená to, že Když se jdete registrovat na ÚP, tak se zjišťuje v období 2 roky zpátky, jestli jste byl pojištěný aspoň 12 měsíců (nemusí být vcelku, prostě jestli v tom dvouletém období nasčítáte aspoň 12 pojištěných měsíců), tzn. jestli jste měl zaměstnavatele nebo si třeba platil pojištění jako OSVČ...
Vy píšete, že jste zaměstnaný rok a 9 měsíců, což znamená, že podmínku splňujete, protože jste ve dvou letech zpátky pojištěný minimálně 12 měsíců. Kdybyste byl ale zaměstnaný jen na dohodu o provedení práce, ze které se nyní do 10 tis. neodvádí pojištění a do loňska se neodvádělo vůbec, tak byste podmínku nesplnil, protože na DPP byste nebyl pojištěný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.