Vlákno názorů k dotazu Kurzový rozdíl od Daniela K. - Re: Kurzový rozdíl Pokud budete mít stanoveno použití denního...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2012 13:47

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Kurzový rozdíl
    Pokud budete mít stanoveno použití denního kurzu ČNB, tak tento platný denní kurz budete používat pro všechny účetní denní pohyby v zahr. měně - FP, FV, banka, pokladna... A pozor při použití denního kurzu můžete mít rozdílný denní kurz pro DPH a rozdílný denní kurz pro účetnictví, protože DUZP dle zák. o DPH bude jindy než kdy o tom dle zák. o uct můžete účtovat.

• 25. 7. 2012 14:06

Pokud se ptáte na kurzové rozdíly, tak zjednodušeně u závazků a pohledávek se účtuje KR ke dni úhrady, pokud mají KZ v zahr. měně, tak k 31.12. a na bankovních výpisech a v pokladně se KZ v cizí měně přepočítávají k 31.12.

• 25. 7. 2012 14:19

Sysopra (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.V podstatě mi je jasné,že pohyby v bance budou účtovány aktuálním kurzem,ale mně se jedná o přepočet zůstatků u každého výpisu.T.j.,když mám dnes konečný zůstatek v bance 100 EUR(kurz je např.25 Kč) což je 2 500 Kč. A když budu mít další pohyb zítra a budu mít nový výpis, kde počáteční zůstatek bude samozřejmě 100 EUR(ale kurz už bude např.26 Kč) což je
    2 600 Kč a tím pádem je kurzový zisk 100 Kč.
    Jednatel požaduje,aby účetnictví co nejpřesněji odpovídalo skutečnosti a předpokládá,že to vnitřní směrnicí ošetříme.

• 26. 7. 2012 10:09

Kursové rozdíly při pohybech na účtech v účtových skupinách 21. , 22. lze vyúčtovat na vrub účtu finančních nákladů 563 a ve prospěch účtu finančních výnosů 663 až k rozvahovému dni 31.12. nebo k jinému okamžiku, ke kterému se sestavuje účetní závěrka. Jiný postup nemůžete ošetřit ani směrnicí, protože ve směrnici můžete stanovit jen to, co je v souladu, ať už se zák. o uct, s účetními standardy, nebo s vyhláškou č.500,... Směrnicí se dá ošetřit jen to, že když je více možností např. denní x pevný kurz, nebo nějaké rozpětí např. u stravného, tak vy směrnicí stanovíte vámi zvolený postup z těchto možností nebo např. konkrétní výši stravného, ale nemůžete si stanovit postup jiný, který správně vedenému účetnictví neodpovídá.

• 26. 7. 2012 11:49

jis (neregistrovaný)

Když chci mít pravidelně přesné informace, tak každý měsíc řeším i časové rozlišení, dohadné položky. opravné položky i přepočty zůstatků v CM. Přeceňováním zůstatků provádím vlastně "časové rozlišení" kurzových rozdílů. Také je možné tyto KR na začátku následujícího měsíce zase stornovat.
    Jinak degraduji učetnictví jen na podklad pro DPH a roční výkazy, a to si nezaslouží.

• 26. 7. 2012 12:12

Sysopra (neregistrovaný)

Děkuji za všechny příspěvky.Bohužel,co člověk to jiný názor.Tak snad se někde dopátrám správného postupu.Ještě něco prostuduji.
    Krásný den.

• 26. 7. 2012 12:40

Dělení kurzových rozdílů:
    1) kurzové rozdíly účtované v průběhu účetního období v souvislosti s USKUTEČNĚNÍM účetního případu, při kterém vznikají kurzové rozdíly -
    a sem tedy účtování denního KR u bankovního výpisu rozhodně nespadá, protože mám jen KZ a žádný účetní případ se neuskutečnil
    2) kurzové rozdíly účtované při uzavírání účetních knih k rozvahovému dni (týká se KZ na účtě 221)
    Časové rozlišení KR je nesmysl. KR se dle platných ustanovení zákona počítá k danému dni: buď ke dni uskutečnění účetního případu nebo ke dni rozvahovému.

• 26. 7. 2012 14:21

jis (neregistrovaný)

Účetnictví má poskytovat věrný obraz a domnívám se, že nejenom k 31.12. V mnoha společnostech se zpracovávají měsíčně výsledky, a to s většinou tzv. závěrkových operací, a to hlavně kvůli průběžnému vyhodnocování hospodaření. A co se týká KR, tak stejně ve výsledku za rok je celková částka stejná, jen se rozdělí do jednotlivých měsíců (tj. něco jako č.r.). Tak nevím co je na tom zásadně špatně.

• 26. 7. 2012 15:04

Sysopra (neregistrovaný)

Vážený uživateli JIS, ani nevíte jak jste mi pomohl.Ověřila jsem si Vaše tvrzení a opravdu v součtu dostanu stejnou částku a pro výsledek hospodaření je příjemnější a přesnější to rozvrstvit do měsíců,než pak ke konci roku dostat číslo,které třeba hodně ovlivní výsledek hospodaření.Takže klidně přeceňovat,akorát je dobré dát to do směrnice.Ještě jednou moc děkuji a přeji příjemný zbytek dne.

• 1. 8. 2012 18:12

JirkaZ (neregistrovaný)

V minulosti dokonce auditor vyžadoval, abychom účtovali o kursových rozdílech na cizoměnových účtech v případě, kdy KR překročí předem definovanou hranici - takže není pravda, že to účetní předpisy neumožňují.

A ještě můj názor na změnu od pevného k dennímu kursu :
    Pokud pan jednatel očekává, že používáním denního kursu dojde ke zpřesnění výsledku hodpodaření, tak bude velmi pravděpodobně zklamán. Problém se totiž netýká pouze bankovních účtů, ale i ostatních cizoměnových aktiv a pasiv.

Vzniklé kursové rozdíly nebudou nižší - stačí se podívat na fluktuaci kursu CZK/EUR - mezidenní změny kursu dosahují i několik desítek hal. Potom i hodnocení hospodaření bude vypadat všelijak, protože tržby budou oceněny každý den jinak a náklady s nimi související úplně jinak (u výrobní firmy náklad vzniká dříve než tržba). Vezměte si pro zajímavost kursy v květnu 2012 a podle nich nasimulujte svoje náklady a tržby - uvidíte, co to s udělá s kursovými rozdíly.

• 2. 8. 2012 8:11

Sysopra (neregistrovaný)

>
    >>Vážený uživateli JIS, ani nevíte jak jste mi
    >>pomohl.Ověřila jsem si Vaše tvrzení a opravdu v součtu
    >>dostanu
    >>stejnou částku a pro výsledek hospodaření je
    >>příjemnější a přesnější to rozvrstvit do měsíců,než
    >>pak ke
    >>konci roku dostat číslo,které třeba hodně ovlivní
    >>výsledek
    >>hospodaření.Takže klidně přeceňovat,akorát je dobré
    >>dát to do směrnice.Ještě jednou moc děkuji a přeji
    >>příjemný zbytek dne.
    >
    >V minulosti dokonce auditor vyžadoval, abychom
    >účtovali o kursových rozdílech na cizoměnových účtech v
    >případě, kdy KR překročí předem definovanou hranici - takže
    >není pravda, že to účetní předpisy neumožňují.
    >
    >A ještě můj názor na změnu od pevného k dennímu kursu
    >:
    >Pokud pan jednatel očekává, že používáním denního
    >kursu dojde ke zpřesnění výsledku hodpodaření, tak bude
    >velmi pravděpodobně zklamán. Problém se totiž netýká
    >pouze bankovních účtů, ale i ostatních cizoměnových
    >aktiv a pasiv.
    >
    >Vzniklé kursové rozdíly nebudou nižší - stačí se
    >podívat na fluktuaci kursu CZK/EUR - mezidenní změny kursu
    >dosahují i několik desítek hal. Potom i hodnocení
    >hospodaření bude vypadat všelijak, protože tržby budou
    >oceněny každý den jinak a náklady s nimi související
    >úplně jinak (u výrobní firmy náklad vzniká dříve než
    >tržba). Vezměte si pro zajímavost kursy v květnu 2012 a
    >podle nich nasimulujte svoje náklady a tržby - uvidíte,
    >co to s udělá s kursovými rozdíly.
    Dobrý den.Děkuji za Váš názor.Určitě máte pravdu.
    Akorát denním přeceněním banky se vyhneme tomu šoku ke konci roku.Stačí to co nás čeká při přecenění pohledávek,závazků,půjček atd.Krásný den.
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >
    >

• 2. 8. 2012 9:28

JirkaZ (neregistrovaný)

Denní přecenění kromě zvýšení vytíženosti účetní nemá žádný smysl. Co s takovou informací budete dělat ? Stačí mít spočítáno, co se stane v výsledkem firmy, pokud nastane pohyb kursu o 1 Kč .

Denní přecenění lze provést i při pevném kursu.

Při přecenění ostatních aktiv a pasiv ke konci roku si dejte pozor na daňovou účinnost - je třeba rozlišit, který kursový rozdíl je výsledkem hospodářské operace a který pouze přepočtem.

• 2. 8. 2012 9:42

Sysopra (neregistrovaný)

>
    >>Dobrý den.Děkuji za Váš názor.Určitě máte pravdu.
    >>Akorát denním přeceněním banky se vyhneme tomu šoku
    >>ke
    >>konci roku.Stačí to co nás čeká při přecenění
    >>pohledávek,závazků,půjček atd.Krásný den.
    >>>
    >
    >Denní přecenění kromě zvýšení vytíženosti účetní nemá
    >žádný smysl. Co s takovou informací budete dělat ?
    >Stačí mít spočítáno, co se stane v výsledkem firmy, pokud
    >nastane pohyb kursu o 1 Kč .
    >
    >Denní přecenění lze provést i při pevném kursu.
    >
    >Při přecenění ostatních aktiv a pasiv ke konci roku si
    >dejte pozor na daňovou účinnost - je třeba rozlišit,
    >který kursový rozdíl je výsledkem hospodářské operace a
    >který pouze přepočtem.
    >Já měla zato,že všechny kurzové rozdíly jsou daňově účinné.O žádném se už neúčtuje pouze rozvahově.
    >

• 2. 8. 2012 9:46

JirkaZ (neregistrovaný)

Až do letošního dubna jsem si to myslel taky. Jenomže NSS byl jiného názoru a vydal rozsudek, ve kterém prohlásil nerealizované kursové rozdíly za daňově neúčinné.

Rozsudek č. 5Afs45/2011 naleznete na www.nssoud.cz

• 2. 8. 2012 10:00

Sysopra (neregistrovaný)

>>>
    >>>>Dobrý den.Děkuji za Váš názor.Určitě máte pravdu.
    >>>>Akorát denním přeceněním banky se vyhneme tomu šoku
    >>>>ke
    >>>>konci roku.Stačí to co nás čeká při přecenění
    >>>>pohledávek,závazků,půjček atd.Krásný den.
    >>>>>
    >>>
    >>>Denní přecenění kromě zvýšení vytíženosti účetní nemá
    >>>žádný smysl. Co s takovou informací budete dělat ?
    >>>Stačí mít spočítáno, co se stane v výsledkem firmy,
    >>>pokud
    >>>nastane pohyb kursu o 1 Kč .
    >>>
    >>>Denní přecenění lze provést i při pevném kursu.
    >>>
    >>>Při přecenění ostatních aktiv a pasiv ke konci roku
    >>>si
    >>>dejte pozor na daňovou účinnost - je třeba rozlišit,
    >>>který kursový rozdíl je výsledkem hospodářské operace
    >>>a
    >>>který pouze přepočtem.
    >>>Já měla zato,že všechny kurzové rozdíly jsou daňově
    >>>účinné.O žádném se už neúčtuje pouze rozvahově.
    >>>
    >
    >Až do letošního dubna jsem si to myslel taky. Jenomže
    >NSS byl jiného názoru a vydal rozsudek, ve kterém
    >prohlásil nerealizované kursové rozdíly za daňově
    >neúčinné.
    >
    >Rozsudek č. 5Afs45/2011 naleznete na www.nssoud.cz
    Ano, četla jsem to,ale ministerstvo to legislativně neposvětilo a označilo to za ojedinělý případ,který není možno zevšeobecňovat.
    >
    >
    >
    >
    >

• 2. 8. 2012 11:00

JirkaZ (neregistrovaný)

No, povinnosti lze daňovému poplatníkovi ukládat pouze zákonem a výklad zákona přísluší pouze soudu. Názor ministerstva není podstatný, je to pouze jeden z řady názorů.

Každý se budeme muset rozhodnout podle sebe, protože za svoje rozhodnutí poneseme odpovědnost. A na rozhodování je zatím ještě hodně času.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).