Re: Kurzový rozdíl
Pokud budete mít stanoveno použití denního kurzu ČNB, tak tento platný denní kurz budete používat pro všechny účetní denní pohyby v zahr. měně - FP, FV, banka, pokladna... A pozor při použití denního kurzu můžete mít rozdílný denní kurz pro DPH a rozdílný denní kurz pro účetnictví, protože DUZP dle zák. o DPH bude jindy než kdy o tom dle zák. o uct můžete účtovat.
Děkuji za odpověď.V podstatě mi je jasné,že pohyby v bance budou účtovány aktuálním kurzem,ale mně se jedná o přepočet zůstatků u každého výpisu.T.j.,když mám dnes konečný zůstatek v bance 100 EUR(kurz je např.25 Kč) což je 2 500 Kč. A když budu mít další pohyb zítra a budu mít nový výpis, kde počáteční zůstatek bude samozřejmě 100 EUR(ale kurz už bude např.26 Kč) což je
2 600 Kč a tím pádem je kurzový zisk 100 Kč.
Jednatel požaduje,aby účetnictví co nejpřesněji odpovídalo skutečnosti a předpokládá,že to vnitřní směrnicí ošetříme.
Kursové rozdíly při pohybech na účtech v účtových skupinách 21. , 22. lze vyúčtovat na vrub účtu finančních nákladů 563 a ve prospěch účtu finančních výnosů 663 až k rozvahovému dni 31.12. nebo k jinému okamžiku, ke kterému se sestavuje účetní závěrka. Jiný postup nemůžete ošetřit ani směrnicí, protože ve směrnici můžete stanovit jen to, co je v souladu, ať už se zák. o uct, s účetními standardy, nebo s vyhláškou č.500,... Směrnicí se dá ošetřit jen to, že když je více možností např. denní x pevný kurz, nebo nějaké rozpětí např. u stravného, tak vy směrnicí stanovíte vámi zvolený postup z těchto možností nebo např. konkrétní výši stravného, ale nemůžete si stanovit postup jiný, který správně vedenému účetnictví neodpovídá.
Když chci mít pravidelně přesné informace, tak každý měsíc řeším i časové rozlišení, dohadné položky. opravné položky i přepočty zůstatků v CM. Přeceňováním zůstatků provádím vlastně "časové rozlišení" kurzových rozdílů. Také je možné tyto KR na začátku následujícího měsíce zase stornovat.
Jinak degraduji učetnictví jen na podklad pro DPH a roční výkazy, a to si nezaslouží.
Dělení kurzových rozdílů:
1) kurzové rozdíly účtované v průběhu účetního období v souvislosti s USKUTEČNĚNÍM účetního případu, při kterém vznikají kurzové rozdíly -
a sem tedy účtování denního KR u bankovního výpisu rozhodně nespadá, protože mám jen KZ a žádný účetní případ se neuskutečnil
2) kurzové rozdíly účtované při uzavírání účetních knih k rozvahovému dni (týká se KZ na účtě 221)
Časové rozlišení KR je nesmysl. KR se dle platných ustanovení zákona počítá k danému dni: buď ke dni uskutečnění účetního případu nebo ke dni rozvahovému.
Účetnictví má poskytovat věrný obraz a domnívám se, že nejenom k 31.12. V mnoha společnostech se zpracovávají měsíčně výsledky, a to s většinou tzv. závěrkových operací, a to hlavně kvůli průběžnému vyhodnocování hospodaření. A co se týká KR, tak stejně ve výsledku za rok je celková částka stejná, jen se rozdělí do jednotlivých měsíců (tj. něco jako č.r.). Tak nevím co je na tom zásadně špatně.
Vážený uživateli JIS, ani nevíte jak jste mi pomohl.Ověřila jsem si Vaše tvrzení a opravdu v součtu dostanu stejnou částku a pro výsledek hospodaření je příjemnější a přesnější to rozvrstvit do měsíců,než pak ke konci roku dostat číslo,které třeba hodně ovlivní výsledek hospodaření.Takže klidně přeceňovat,akorát je dobré dát to do směrnice.Ještě jednou moc děkuji a přeji příjemný zbytek dne.
V minulosti dokonce auditor vyžadoval, abychom účtovali o kursových rozdílech na cizoměnových účtech v případě, kdy KR překročí předem definovanou hranici - takže není pravda, že to účetní předpisy neumožňují.
A ještě můj názor na změnu od pevného k dennímu kursu :
Pokud pan jednatel očekává, že používáním denního kursu dojde ke zpřesnění výsledku hodpodaření, tak bude velmi pravděpodobně zklamán. Problém se totiž netýká pouze bankovních účtů, ale i ostatních cizoměnových aktiv a pasiv.
Vzniklé kursové rozdíly nebudou nižší - stačí se podívat na fluktuaci kursu CZK/EUR - mezidenní změny kursu dosahují i několik desítek hal. Potom i hodnocení hospodaření bude vypadat všelijak, protože tržby budou oceněny každý den jinak a náklady s nimi související úplně jinak (u výrobní firmy náklad vzniká dříve než tržba). Vezměte si pro zajímavost kursy v květnu 2012 a podle nich nasimulujte svoje náklady a tržby - uvidíte, co to s udělá s kursovými rozdíly.
>
>>Vážený uživateli JIS, ani nevíte jak jste mi
>>pomohl.Ověřila jsem si Vaše tvrzení a opravdu v součtu
>>dostanu
>>stejnou částku a pro výsledek hospodaření je
>>příjemnější a přesnější to rozvrstvit do měsíců,než
>>pak ke
>>konci roku dostat číslo,které třeba hodně ovlivní
>>výsledek
>>hospodaření.Takže klidně přeceňovat,akorát je dobré
>>dát to do směrnice.Ještě jednou moc děkuji a přeji
>>příjemný zbytek dne.
>
>V minulosti dokonce auditor vyžadoval, abychom
>účtovali o kursových rozdílech na cizoměnových účtech v
>případě, kdy KR překročí předem definovanou hranici - takže
>není pravda, že to účetní předpisy neumožňují.
>
>A ještě můj názor na změnu od pevného k dennímu kursu
>:
>Pokud pan jednatel očekává, že používáním denního
>kursu dojde ke zpřesnění výsledku hodpodaření, tak bude
>velmi pravděpodobně zklamán. Problém se totiž netýká
>pouze bankovních účtů, ale i ostatních cizoměnových
>aktiv a pasiv.
>
>Vzniklé kursové rozdíly nebudou nižší - stačí se
>podívat na fluktuaci kursu CZK/EUR - mezidenní změny kursu
>dosahují i několik desítek hal. Potom i hodnocení
>hospodaření bude vypadat všelijak, protože tržby budou
>oceněny každý den jinak a náklady s nimi související
>úplně jinak (u výrobní firmy náklad vzniká dříve než
>tržba). Vezměte si pro zajímavost kursy v květnu 2012 a
>podle nich nasimulujte svoje náklady a tržby - uvidíte,
>co to s udělá s kursovými rozdíly.
Dobrý den.Děkuji za Váš názor.Určitě máte pravdu.
Akorát denním přeceněním banky se vyhneme tomu šoku ke konci roku.Stačí to co nás čeká při přecenění pohledávek,závazků,půjček atd.Krásný den.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Denní přecenění kromě zvýšení vytíženosti účetní nemá žádný smysl. Co s takovou informací budete dělat ? Stačí mít spočítáno, co se stane v výsledkem firmy, pokud nastane pohyb kursu o 1 Kč .
Denní přecenění lze provést i při pevném kursu.
Při přecenění ostatních aktiv a pasiv ke konci roku si dejte pozor na daňovou účinnost - je třeba rozlišit, který kursový rozdíl je výsledkem hospodářské operace a který pouze přepočtem.
>
>>Dobrý den.Děkuji za Váš názor.Určitě máte pravdu.
>>Akorát denním přeceněním banky se vyhneme tomu šoku
>>ke
>>konci roku.Stačí to co nás čeká při přecenění
>>pohledávek,závazků,půjček atd.Krásný den.
>>>
>
>Denní přecenění kromě zvýšení vytíženosti účetní nemá
>žádný smysl. Co s takovou informací budete dělat ?
>Stačí mít spočítáno, co se stane v výsledkem firmy, pokud
>nastane pohyb kursu o 1 Kč .
>
>Denní přecenění lze provést i při pevném kursu.
>
>Při přecenění ostatních aktiv a pasiv ke konci roku si
>dejte pozor na daňovou účinnost - je třeba rozlišit,
>který kursový rozdíl je výsledkem hospodářské operace a
>který pouze přepočtem.
>Já měla zato,že všechny kurzové rozdíly jsou daňově účinné.O žádném se už neúčtuje pouze rozvahově.
>
>>>
>>>>Dobrý den.Děkuji za Váš názor.Určitě máte pravdu.
>>>>Akorát denním přeceněním banky se vyhneme tomu šoku
>>>>ke
>>>>konci roku.Stačí to co nás čeká při přecenění
>>>>pohledávek,závazků,půjček atd.Krásný den.
>>>>>
>>>
>>>Denní přecenění kromě zvýšení vytíženosti účetní nemá
>>>žádný smysl. Co s takovou informací budete dělat ?
>>>Stačí mít spočítáno, co se stane v výsledkem firmy,
>>>pokud
>>>nastane pohyb kursu o 1 Kč .
>>>
>>>Denní přecenění lze provést i při pevném kursu.
>>>
>>>Při přecenění ostatních aktiv a pasiv ke konci roku
>>>si
>>>dejte pozor na daňovou účinnost - je třeba rozlišit,
>>>který kursový rozdíl je výsledkem hospodářské operace
>>>a
>>>který pouze přepočtem.
>>>Já měla zato,že všechny kurzové rozdíly jsou daňově
>>>účinné.O žádném se už neúčtuje pouze rozvahově.
>>>
>
>Až do letošního dubna jsem si to myslel taky. Jenomže
>NSS byl jiného názoru a vydal rozsudek, ve kterém
>prohlásil nerealizované kursové rozdíly za daňově
>neúčinné.
>
>Rozsudek č. 5Afs45/2011 naleznete na www.nssoud.cz
Ano, četla jsem to,ale ministerstvo to legislativně neposvětilo a označilo to za ojedinělý případ,který není možno zevšeobecňovat.
>
>
>
>
>
No, povinnosti lze daňovému poplatníkovi ukládat pouze zákonem a výklad zákona přísluší pouze soudu. Názor ministerstva není podstatný, je to pouze jeden z řady názorů.
Každý se budeme muset rozhodnout podle sebe, protože za svoje rozhodnutí poneseme odpovědnost. A na rozhodování je zatím ještě hodně času.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.