Vlákno názorů k dotazu Pověření-prosím páju, VH... od pája - Re: Pověření-prosím páju, VH... - nedokáži takto posoudit, záleží...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2012 14:18

pája

Re: Pověření-prosím páju, VH...
    - nedokáži takto posoudit, záleží na pr. náplni recepční a hlavní rec., jaký je rozdíl,
    - pokud by šlo o změnu obsahu pr. poměru s ohledem na pr. náplň, tak pověření je považováno za změnu PS se všemi důsledky
    -podle mne je pověření totéž-v podnikatelské sféře- jako jmenování do nějaké vedoucí funkce po vzniku PP, a to se považuje za trvalou změnu obsahu PP
    -už jsem si sám dříve nabil kokos s pověřením, takže jsem v tom dost opatrný
    -pokud jde jen o neformální vedení a příplatek, pověření bych rychle zrušil a příplatek vyplácel na základě osobní dohody jako osobní hodnocení, nebo naopak, lze provést změnu PS, jmenovat do funkce, ale s tím je pak spojen problém, co s ním, když nebude vyhovovat.

• 26. 7. 2012 11:28

VH

Já za sebe uvádím, že pověření nemám ráda - musí se rozlišovat pověření zastupováním někoho dočasně nepřítomného a "pověření" výkonem určitého druhu práce, popř. "pověření" zastupováním někoho dlouhodobě nepřítomného. Pověření uvedené v uvozovkách není nic jiného, než návrh na dohodu o změně sjednaného druhu práce a pokud zaměstnanec tuto práci začne konat, je dohoda uzavřena (byť není vyhověno předepsané formě). Rozlišit dočasnou a dlouhodobou nepřítomnost není úplně jednoduché a souvisí s ním celá řada otázek. Jenom si nejsem jista, zda by jmenování přicházelo v úvahu - v podnikatelské sféře vůbec, v nepodnikatelské buď podle zvlášního zákona nebo u funkcí vyjmenovaných v § 33 odst. 3 ZP. Také neumím rozlišit recepční a hlavní recepční.

• 26. 7. 2012 12:35

RenataH (neregistrovaný)

Nejedná se pouze o pověření zastupováním někoho, jde o pověření vedením recepčních, pokojských, údržby, vedoucí směny...Místo aby zaměstnanec měl ve smlouvě "hlavní pokojská", má ve smlouvě "pokojská", pověření na výkon "hlavní pokojská" s tím, že v náplni práce má vše, co pokojské a navíc dohled nad ostatními, jejich vedení, rozpis směn...Zaměstnavatel se tak brání tomu, kdyby mu příslušný zaměstnanec na vedoucí funkci nevyhovoval, prostě ho sesadí a vymění za někoho jiného, koho opět pověří.

• 26. 7. 2012 12:51

VH

>>>-podle mne je pověření totéž-v podnikatelské sféře-
    >>>jako jmenování do nějaké vedoucí funkce po vzniku PP,
    >>>a
    >>>to se považuje za trvalou změnu obsahu PP
    >>>-už jsem si sám dříve nabil kokos s pověřením, takže
    >>>jsem v tom dost opatrný
    >>>-pokud jde jen o neformální vedení a příplatek,
    >>>pověření bych rychle zrušil a příplatek vyplácel na
    >>>základě
    >>>osobní dohody jako osobní hodnocení, nebo naopak, lze
    >>>provést změnu PS, jmenovat do funkce, ale s tím je
    >>>pak
    >>>spojen problém, co s ním, když nebude vyhovovat.
    >>Také neumím rozlišit recepční a hlavní recepční.
    >Nejedná se pouze o pověření zastupováním někoho, jde o
    >pověření vedením recepčních, pokojských, údržby,
    >vedoucí směny...Místo aby zaměstnanec měl ve smlouvě
    >"hlavní pokojská", má ve smlouvě "pokojská", pověření na
    >výkon "hlavní pokojská" s tím, že v náplni práce má vše,
    >co pokojské a navíc dohled nad ostatními, jejich
    >vedení, rozpis směn...Zaměstnavatel se tak brání tomu,
    >kdyby mu příslušný zaměstnanec na vedoucí funkci
    >nevyhovoval, prostě ho sesadí a vymění za někoho jiného, koho
    >opět pověří.
    Tak ještě záleží na tom, zda je pracovní místo hlavní pokojská vytvořeno, zda je součástí vntřní organ. struktury, zda má svojí pracovní náplň a v ní zahrnuté kompetence uvedené v § 11 ZP - pokud ano, i pověření znamená dohodu a změna je možná jen se souhlasem obou. Pokud tomu tak není - je to jakýsi mezičlánek mei těmi, které "řídí" a vyšším nadřízeným (ten si to může zjednodušovat a ukládat úkoly prostřednictvím této "hlavní" pokojské, jejiž činnost se jinak neliší od pokojských).

• 26. 7. 2012 13:42

RenataH (neregistrovaný)

Ano,pracovní místo hlavní pokojská (i ta jiná, vykonávaná na základě pověření) vytvořeno je, je součástí vnitřní org.struktury.
    I v té prac.náplni jsou kompetence,odpovídající vedoucímu.
    Usuzuji, že Váš názor (a pochopila jsem, že i Pájův) je ten, že takové pověření je stejné jako změna prac.smlouvy a pokud by např. s tím "sesazením" zaměstnanec nesouhlasil, byl by v právu. Jiná otázka je, zda by mu to pomohlo (předpokládám, že do soudního sporu by žádný zaměstnanec nešel).

• 26. 7. 2012 13:52

pája

doporučuji od nějakých pověření ustoupit, zbytečné problémy a jak vidíte, stejně jde o změnu PS, takže si ničemu nepomůžete. jestliže máte org.. řád nebo jinak nazvanou strukturu, budete nejrozumější přijímat zaměstnance na tu konkretní funkci a v případě, že zklame, jednat dle ZP- zákoným způsobem ho zlikvidovat.
    S tím soudním sporem bych zase tak rychle nesázel a to, že zam-nec to hned vzdá. Jak jsem se zmínil, taky jsme s tím tak nějak šachovali s jedním klientem a v poslední chvíli jsme museli couvnout a rychle řešit ukončení dle ZP, protože maminka té zaměstnankyně byla bývalá pracovnice pers.úseku na velké firmě, její švagr činný advokát a už jsme se pomalu vezli.Takže asííííííí takhle.

• 26. 7. 2012 16:35

RenataH (neregistrovaný)

Moc děkuji oběma. Já jsem jen malá ryba, bohužel většinou musím napsat to, co mi paranoidní vedení (paranoidní v tom, že přece nemohou někomu jinému věřit, že oni vědí všechno nejlíp) přikáže. Sama se ale většinou snažím zjistit, jak to opravdu je, co je správně a co ne, vlastně spéíš pro budoucnost. Ještě jednou velké díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).