Re: nárok na dovolenou - prosím spěchá
Předpokládám, že termín porodu má být 19.2.2013 a ne 2012 (že jde o překlep) a že určitě šlo o výpověď a ne o dohodu. Takže firma dala kamarádce výpověď pro nadbytečnost, ano? Výpověď jí předali 15.3. (to ještě těhotná nebyla). Pracovní poměr měl končit po uplynutí výpovědní doby 31.5. (to už těhotná byla) a v květnu měla dostat odstupné. Ona ale 1.5. omarodila a někdy koncem května otěhotněla. Neprohlásila, že na prodloužení netrvá, takže pracovní poměr stále trvá a odstupné nedostala. Zatím to stále souhlasí? Takže zbytek výpovědní doby doběhne po mateřské, případně po rodičovské dovolené.
K tomu, abychom mohli vypočítat nárok na řádnou dovolenou musíme vědět, jaký je celoroční nárok ve firmě (4 nebo 5 týdnů?), kolik dní zameškala pro nemoc, OČR nebo neplacené volno od 1.1. do 30.4., kdy nastoupí na mateřskou a kolik si již vyčerpala z dovolené v roce 2012, případně jestli jí něco zbylo z roku 2011.
Od toho se pak odvine i výpočet dovolené pro rok 2013.
O čerpání vypočítané dovolené (ne o proplacení) si pak může požádat v návaznosti na MD. A ta jí buď pokryje zbytek výpovědní doby a pracovní poměr skončí nebo ještě něco zbude, ona si požádá a rodičovskou dovolenou a pracovní poměr skončí po rodičovské. Odstupné dostane až v měsíci, ve kterém skončí pracovní poměr.
Kamarádka otěhotněla koncem března (tj. termín porodu 19.12.2012)...cca 6 dnů od podepsání výpovědi z nadbytečnosti. Odstupné ještě nedostala a pracovní poměr trvá.
Celoroční nárok je 4 týdny. Začátkem roku 2012 nemocná, ani OČR a neplacené volno neměla, ale je nemocná od toho 1.5.2012 do doby (6-8týdnů před 19.12.2012) Z roku 2011 jí zbyl jeden den dovolené, ten již vyčerpala a z dovolené za rok 2012 vyčerpala již 3dny. Doufám, že jsem to napsala pochopitelně. Moc děkujeme
To máte pravdu, že to nespěchá :).....jen kamarádka, že tam zítra jde, tak ji chtěla říct, že nárok na dovolenou má, protože ji teď na výplatnice začali psát nárok na dovolenou 0 dnů. Jen nevím, kdy chce nastoupit zda 6-8týdnů....ale to je asi jedno. Lepší možná bude již těch 8 týdnů, jelikož jsou nyní na nemocenské jako ve vězení (dodržování vycházek u těhotných). Zatím moc děkuji
A to jako myslíte, že jí půjdou peníze a dělat si bude co chce ? Buď je nemocná a má nemocenskou a tím musí dodržovat, jako všichni ostatní léčebný režim, nebo jí nic není a může chodit do práce a přitom se procházet do aleluja. Těhotenství opravdu není nemoc, jen některé to z něj dělají a pak se diví, když jsou něčím omezené, myslím, že max. vycházky 6 hodin denně jsou naprosto dostačující.
Pro Div....no když to beru podle sebe, tak já v těhotenství měla špatnou srážlivost krve (teda mám i teď :().Mohla jsem si vybrat, zda chci být na nemocenské, ale vzhledem k tomu, že jsem tak trochu workoholik jsem hezky chodila do práce snad pomalu do porodu :). Lékař mne v podstatě pohyb doporučil (kolo,plavání)....takže být na nemocenské by pro mne z hlediska mého bylo vězení :), ale je to každého názor. Pro ten výpočet Vám pak mám ještě napsat, zda si kamarádka zvolí 6-8 týdnů, nebo to je jedno? Děkuji, Děkuji
Tak jsem si ještě na chvíli sedla k počítači. Není to jedno, protože doba mateřské dovolené se z hlediska nároku na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou, zatímco nemoc ne. Já Vám zítra vypočítám obě varianty. Zatím se kamarádka může účetní zeptat, proč má nárok 0, třeba jí účetní řekne, že počet dnů dovolené bude upřesněný, až bude vědět, kdy nastoupí na mateřskou. Každopádně to vidím tak, že nárok na letošek bude o něco pokrácený kvůli nemoci. Mateřská bude trvat až do příštího roku, takže to jí pak taky vznikne nějaký nárok a bude záležet na tom, kolik toho bude čerpat, protože tím čerpáním se třeba doplní ten zbytek výpovědní doby, čímž by pracovní poměr skončil a tím pádem by vlastně nebyl celoroční nárok za rok 2013. V takovém případě by bylo možná lepší nevyčerpat tu dovolenou celou, ale nastoupit na rodičovskou. Dovolená by se jí sice o něco pokrátila, ale ona by zůstala zaměstnancem a ta pokrácená dovolená by jí byla schovaná na konec rodičovské. Ale na druhou stranu by i to odstupné zatím nedostala. Zítra to rozeberu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.