Re: Základní kapitál - pouze účetně
Základní kapitál je zaúčtován na účtu 411 a proti tomu existují aktiva, buď na bankovním účtu, v pokladně, v zásobách, majetku, pohledávkách. Pokud máte naúčtováno něco v pokladně a přitom to enní pravda, máte chybu v účetnictví, protože jste neúčtovali o všech skutečnostech. Jak si mohl jednatel společnosti vybrat vše z pokladny? měli jste účtovat pohledávku za společníkem (355/211) a pak to s ním řešit. FÚ by to samozřejmě napadl...
Děkuji za odpověď.
Společnost byla založena společností, která se na zakládání společností zaměřuje. Za odkoupení společnosti jsme zaplatili 24.500.- CZK. Společnost byla předána tak, že v pokladně je jakoby 200.000.- CZK základní kapitál - pouze ale účetně. To je běžný proces při prodeji již založených nových společností.
V účetní deníku nám účetní tuto záležitost zaúčtovala takto: http://uloz.to/xfyxEpX/vystrizek-png
Myslím,že je to správně, jen byste měli mít v té pokladně 175 500,-, nechápu stále, proč si je pan jednatel vybral.....A snad ještě...koupě podniku je věcí jeho majitelů a samotné společnosti se netýká, to znamená, že když koupím společnost za 24 500,-, musím je dát ze své kapsy, je to moje investice a ne té společnosti...
200.000.- CZK si vybral, protože společnost prodává jako ready-made bez základního kapitálu. Kapitál tam figuruje jen do doby založení společnosti soudem. Pak si sumu vybere a společnost prodá - mně.
24.500.- CZK jsem dal ze své kapsy a v účetnictví (viz fotografie účetních řádků společnosti) by tato částka měla být zaúčtována jako náklad.
Je tedy velký problém, že v pokladně není fyzicky 175.500.- CZK?
Co s tím?
Jinak je to běžný způsob. Společnosti ready-made se prodávají bez předání základního kapitálu.
alen1, pájo pomůžete?
>>>>>>tomu
>>>>>>existují aktiva, buď na bankovním účtu, v pokladně, v
>>>>>>zásobách, majetku, pohledávkách. Pokud máte
>>>>>>naúčtováno
>>>>>>něco v pokladně a přitom to enní pravda, máte chybu v
>>>>>>účetnictví, protože jste neúčtovali o všech
>>>>>>skutečnostech. Jak si mohl jednatel společnosti
>>>>>>vybrat
>>>>>>vše z
>>>>>>pokladny? měli jste účtovat pohledávku za společníkem
>>>>>>(355/211) a pak to s ním řešit. FÚ by to samozřejmě
>>>>>>napadl...
>>>>>
>>>>>Děkuji za odpověď.
>>>>>Společnost byla založena společností, která se na
>>>>>zakládání společností zaměřuje. Za odkoupení
>>>>>společnosti
>>>>>jsme zaplatili 24.500.- CZK. Společnost byla předána
>>>>>tak, že v pokladně je jakoby 200.000.- CZK základní
>>>>>kapitál - pouze ale účetně. To je běžný proces při
>>>>>prodeji
>>>>>již založených nových společností.
>>>>>
>>>>>V účetní deníku nám účetní tuto záležitost zaúčtovala
>>>>>takto: http://uloz.to/xfyxEpX/vystrizek-png
>>>>..odmítám si cokoliv stahovat....
>>>
>>>Chápu, tak zde bez stahování:
>>>http://i50.tinypic.com/29e4qz4.jpg
>>Myslím,že je to správně, jen byste měli mít v té
>>pokladně 175 500,-, nechápu stále, proč si je pan
>>jednatel
>>vybral.....A snad ještě...koupě podniku je věcí jeho
>>majitelů a samotné společnosti se netýká, to znamená,
>>že když koupím společnost za 24 500,-, musím je dát
>>ze
>>své kapsy, je to moje investice a ne té
>>společnosti...
>
>200.000.- CZK si vybral, protože společnost prodává
>jako ready-made bez základního kapitálu. Kapitál tam
>figuruje jen do doby založení společnosti soudem. Pak si
>sumu vybere a společnost prodá - mně.
>
>24.500.- CZK jsem dal ze své kapsy a v účetnictví (viz
>fotografie účetních řádků společnosti) by tato částka
>měla být zaúčtována jako náklad.
>
>Je tedy velký problém, že v pokladně není fyzicky
>175.500.- CZK?
>Co s tím?
>
>Jinak je to běžný způsob. Společnosti ready-made se
>prodávají bez předání základního kapitálu.
Společníci musí (!) vložit základní kapitál, buď peněžně nebo nepeněžně. Zakladatel ready-made tedy něco vložil v hodnotě 200000 Kč, předpokládám, že to byly peníze na účet. Protože prodává za 24500 je jasné, že v tom základní kapitál není. Je to úhrada kupní ceny mezi původním společníkem a novým společníkem. Ten původní peníze z účtu vybral a měl tedy zaúčtovat pohledávku za společníkem. Předaná rozvaha ; aktiva=pohledávka, pasiva=základní kapitál. Nový společník nákupem společnosti přebírá závazek vůči společnosti a musí ho něčím vyrovnat. Nákup ready-made mě ušetří administravu kolem zakládání společnost, ale "neušetří" mě povinnosti vložit ZK.
OT: Před 2 roky jsme zakládali s.r.o. a také jsme uvažovali o ready-made. Po zvážení jsme to nakonec zvládli vlastními silami a vyšlo to levněji a všechny náklady spojené se založením jsme zaúčtovali do nákladů s.r.o. (zřizovací náklady nedosáhly výše kdy je nutné účtovat do majetku). V dubnu jsme podepsali společenskou smlouvu a v červnu jsme byli zapsaní a nebylo zas tak náročné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.