Re: Mám nárok na ostrupné? prosím o radu
Dochází-li k zániku zaměstnavatele nebo jeho části, může zaměstnavatel podat výpovědi i těhotným a zaměstnankyním/cům na mateřské či rodičovské dovolené (viz § 52, písm. b) + § 54, písm. a) Zákoníku práce) a zaměstnankyním náleží odstupné ve výši nejméně 3-násobku průměrného výdělku. Pokud však zaměstnavatel a zaměstnankyně uzavřou dohodu o ukončení pracovního poměru z téhož důvodu (= z důvodu rušení zaměstnavatele nebo jeho části) odstupné naléží rovněž (viz § 67, odst. 1 Zákoníku práce).
Re: Mám nárok na ostrupné? prosím o radu
Mnohokrát děkuji, zaměstnavateli se moc nechce mi odstupné vyplácet, když jsem pro něj již 2 roky nepracoval, ale zřejmě jeho účetní ví, že bude dle zákona muset, jen jsem se chtěl dopředu informovat co a jak, kdyby mi třeba tvrdil, že nemusí. I když je to slušný férový člověk, tak zřejmě problém nebude. A z jaké částky se bude proplácet? Moc děkuji za trpělivost Honza
Z pravděpodobného výdělku
>>>Dobrý večer,
>>>můj zaměstnavatel bude ukončovat činnost z důvodu
>>>odchodu do důchodu v září 2012, nikdo po něm
>>>pokračovat
>>>nebude a se mnou bude ukončen pracovní poměr. Jsem
>>>na
>>>rodičovské dovolené, protože nás žena opustila hned
>>>po
>>>narození dcery a já ji mám v péči a starám se o ni,
>>>ještě 2 roky mám být na rodičovském příspěvku, mám
>>>nárok
>>>na odstupné? Případně za jakých podmínek. Moc děkuji
>>>za radu Jan
>>
>>Dochází-li k zániku zaměstnavatele nebo jeho části,
>>může zaměstnavatel podat výpovědi i těhotným a
>>zaměstnankyním/cům na mateřské či rodičovské dovolené
>>(viz §
>>52, písm. b) + § 54, písm. a) Zákoníku práce) a
>>zaměstnankyním náleží odstupné ve výši nejméně
>>3-násobku
>>průměrného výdělku. Pokud však zaměstnavatel a
>>zaměstnankyně uzavřou dohodu o ukončení pracovního
>>poměru z téhož
>>důvodu (= z důvodu rušení zaměstnavatele nebo jeho
>>části) odstupné naléží rovněž (viz § 67, odst. 1
>>Zákoníku
>>práce).
>>
>Mnohokrát děkuji, zaměstnavateli se moc nechce mi
>odstupné vyplácet, když jsem pro něj již 2 roky
>nepracoval, ale zřejmě jeho účetní ví, že bude dle zákona muset,
>jen jsem se chtěl dopředu informovat co a jak, kdyby
>mi třeba tvrdil, že nemusí. I když je to slušný férový
>člověk, tak zřejmě problém nebude. A z jaké částky se
>bude proplácet? Moc děkuji za trpělivost Honza
Re: Z pravděpodobného výdělku
Dobrý den, řeším podobný případ, zaměstnankyně bude končit v průbehu rodičovské dovole z důvodu konce zaměstnavatele, s tím, že ji bude vyplaceno odstupné počítáme, ale teď přišla, že ji poradila právnička, že má pracovní poměr ukončit hned. V čem by to pro ni bylo jako výhodnější? Co když by zaměstnavatel přistoupil na dohodu, ale z její strany, to by nedostala odstupné vůbec, ne?? Moc děkuji za názor Markéta
pokud má právničku, která ji takto radí, tak asi ví, o co jí jde (mně to jasné tedy není)
na její žádost ukončit PP přistupte, protože ona podá žádost o ukončení PP - buď neuvede důvod ukončení nebo uvede důvod ukončení PP, ale napadá mě jedině snad péče o dítě (že nemůže kvůli tomu nastoupit zpět do zaměstnání) a pak nebude mít nárok na odstupné
Vy byste jí dali výpověď (když končí zam-tel), ale na dohodu o uk. PP z důvodu rušení zam-tele nemusíte přistoupit
takže je na Vás, jak se zachováte
Ona má právě ještě rok zůstat na RP, takže jsem taky nepochopila proč jí toprávnička poradila, protože výpověď dostat nemůže protože je na RD a zamětanavtel končí tak tam to je ukončení dohodou z důvodu zrušení zaměstnavatele s odstupným. Ale pokud bude trvat z vlastní iniciativy na ukončení dohodou tak ztratí nárok na odstupné, ale rodičovský příízpěvek může pobírat nadále, že?? Děkuji M
pokud zam-tel končí činnost, tak výpověď dostat může
RP nemá se zaměstnáním nic společného
RP může pobírat do 4 let dítěte, RD může čerpat max. do 3 let dítěte
pokud zam-tel končí svoji činnost 30.9.2012, tak už měl mít dávno dané výpovědi a ne to řešit až nyní - na dohodu nemusí nikdo přistoupit
Již vím o co zaměstnankyni jde, před nástupem na meteřkou měla spoustu exekucí a teď by jí z odstupného skoro nic nezbylo, tak chce dohodu z její strany a odstupné vyplatit na ruku, což se ale nelíbí zaměstnavateli, chce mít vše v pořádku. výpověď byla nachystána, ale tu nechtěla, chtěla od začátku dohodu a dohoda je, že se dohodnou jak zaměstnaec, tak zaměstnavatel a tato podmínka bude splněna. M
Výpověď v době trvání mateřské (rodičovské) dovolené zaměstnavateli nebyla doporučena na právním poradneském centru týkají se pracovněprávních vztahů na které dostal kontakt na české správě sociálního zabezpečení, byla doporučena dohoda s odstupným z důvodu ukončení činnosti zaměstnavatele. Měl nachystánu výpově´d kde by byla dodržena 2měsíční výpovědní doba, ale po nozultaci a pročetení různých diskuzí, přistoupil na dohodu. Ale teď zaměstnankyně špekuluje, že podá výpověď ona na vlastní žádost a hned, bez nároku na odstupné s tím, že by ji bylo odstupné vyplaceno bokem, takže žádnou výpltou by projít nemuselo, ale zaměstnavatel to tak nechce. Zaměstnaci si nic nediktují, ale když Vám právnici řeknou jak nejlépe ukončit PP, aby vše bylo v souladu se ZP, tak je asi poslechnete, nebo ne??M
Nevím,jak vám mohou právníci doporučit dohodu, se kterou ona nesouhlasí. Dohoda totiž spočívá v tom, že s ní obě strany MUSÍ souhlasit. V žádném případě nepřistupujte na to, že jí odstupné vyplatíte bokem. Ať zaměstnankyně podá žádost - hned a bez nároku na odstupné, když o tom špekuluje...
Nechápu, jak můžete vyplatit odstupné, aniž by prošlo přes výplatu
to chcete vyplatit jen tak bez vyúčtování přes mzdy? Pokud se dohodnete na uk. PP bez důvodu, tak není na odstupné nárok. Pokud nějaké vyplatíte, tak se to bere jako odměna, která podléhá SP, ZP, dani. Pokud se dohodnete na uk. PP s uvedením důvodu, ze kterého je patrné, že je nárok na odstupné, ale vy ho nezaplatíte přes výplatu, tak se ho může domáhat třeba soudně a vy ho tedy zaplatíte třeba 2x. Vůbec ale nechápu, jak chcete vyplácet COKOLIV, aniž by to prošlo přes výplatní pásku. To si koledujete akorát tak o velký malér. Když přijde kontrola a toto zjistí (že vyplácíte tzv. "načerno"), počítejte s velkou pokutou a ostatními problémy. Když chce končit sama, přistupte na dohodu, je to její volba - tedy BEZ ODSTUPNÉHO.
Ale vždyŤ o tom mluvím celou dobu, že zaměstnavatel chce mít vše v naprostém pořádku a o žádném vyplácení na černo nechce ani slyšet!!! Jenže ona pořád chodí a brečí, že je sama s dítětem a odstupne ji sežere exekuce, ale pokud přistoupíme na její požadavek ukončit hned z její strany nemusí zaměstnavatel vyplácet nic, to je to co jsem chtěla mít potvrzeno. Takže by byla sama proti sobě, jenže když to nechce pochopit tak ji nutit nemůžeme. Moc děkuji a přeji krásný den M
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.