Re: Pořízení auta po ukončení opera.leas
Abyste si mohli uplatnit nájemné za operativní leasing, nesmí být KC HM nižší než ZC vypočtená rovnoměrným zp. dle §31 1a) ze vstupní ceny u pronajímatele za dobu, po kterou mohl být odpisován. KC 100 tis. Kč by to mohla splňovat. Odpočet DPH je možný, musíte mít daňový doklad se všemi náležitostmi dle § 28 odst.2 zák. o DPH. Do přiznání DPH ř.40 a v době pořízení, kdy byl majetek převeden do užívání i ř. 47.
pro M.K. Málo informací :-) Záleží co bylo pronajímáno (pozemek, hmotný majetek a jaký,..), zda pronajímatel nepokračoval v odpisování po předchozím vlastníkovi. Ještě podotýkám, že při výpočtu ZC pro os.auto se vždy vychází ze VC vč. DPH. Také se jinak počítá ZC u majetku využívaného k výrobě el. ze sl. záření - tam dle § 30b. A zaráží mě i to, že leasingové společnosti mají pohlídané, aby u OL s následnou koupí věci, byla taková KC, aby odpovídala tomu, aby nájemné mohlo být DU. Pokud nejsou splněny podmínky stanovené zák., tak je takové nájemné DN. A nejednalo se o Finanční leasing? to je rozdíl.
Děkuji moc za odpověď, jednalo se opravdu o op. leasing. Byl na kamion, a na dotaz ohledně ZC mi bylo zodpovězeno toto: Potvrzuji, ze cena za odkup vozidla je spravna. Stejna cena odkupu je uvedena take v leasingove smlouve, kterou jste podesali v roce 2007.
Pri vystavovani faktur za odkup vozidla se musime ridit leasingovou smlouvou a ne daňovymi odpisy.
Takže to vypadá, že nakonec nájemné bude DN. Prosím ještě o reakci. Děkuji za ochotu.
Z toho co jste napsal(a), je LS z obliga :-(, ale fér to od ní není, slušností od ní by bylo vás na to při podpisu OL upozornit. A z jejich odpovědi vyplývá, že moc dobře vědí, o co se jedná. Ještě se podívejte do zák. o Dani z příjmů platným v r. 2007, 2008, 2009...., jestli tam to ustanovení o výši KC a DU nájemném nebylo jinak, ale spíše ne, jen pro jistotu. Nyní v r. 2012 je to § 24 odst.5).
Pro M.K.Omlouvám se, ale napadla mě posléze ještě jedna věc. Pro r.2007 platilo, že pokud leasingová smlouva trvala po dobu daň. odpisování (nákl.auto 5let), pak je nájemné DU. Min. doba se posuzovala v trvání na měsíce 2.odp.sk.= 60 měsíců, to byste mohli splnit 2007-2012. Ale teď nevím, jestli to platí ještě i v r.2012 pro smlouvy uzavřené v r.2007. Od r. 2007 bylo řada přechodných ustanovení a teď je bohužel nemám k dispozici, ani staré ZDP. Zkuste se ještě poradit a získat informace. Toto je ode mně jen směr, kterým se zkusit ubírat, aby nájemné mohlo být DU.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.