Re: Souhrnné hlášení X řádek 20 DPH
V DP se matematicky zaokrouhluje až celková částka, kterou uvádím na ř.20. V SH se zaokrouhlují částky na jednotlivých řádcích nahoru. Pokud je více plnění, pak celkový součet nemůže sedět skoro nikdy. Jako bývalá pracovnice FÚ vím, že se rozdíly musí pro kontrolu ředitelství zdůvodňovat. Vždy se ale odůvodňovaly až rozdíly od určité částky a nikdy se neřešily korunové položky. Záleží na tom, kolik plnění a v jakých částkách bylo uvedeno. Nechápu, proč to řeší.
Hmm, tak dobrý... děkuji za odpověď. Každopádně jsem jí dnes volal a jednu chvíli po mě dokonce chtěla dodatečné přiznání. Nakounec ale usoudila, že kvůli koruně se s tím nebude zabývat a že to "necháme plavat". Každopádně děkuji za osvětlení...
Dobrý den, mně se stalo to samé a dokonce kvůli tomu posílám přiznání v excelu a opravuji částky, aby mi to sedělo na souhrnné hlášení. Psala jsem i na Stormware - máme Pohodu a odtud mi napsali, že to mají podle zákona dobře..... takže to řeším tím, že opravuji v excelu....
Blanka
Dobrý den, v Pokynech k DPH i SH je skutečně zaokrouhlování tak, jak vám bylo napsáno. Ale že na sebe nesouhlasí v naší legislativě jednotlivé zákony, vyhlášky, Pokyny... u nás není zase nic tak neobvyklého, příkladů by bylo více. Tudíž to správci daně bývá neoprávněně vytýkáno. Ale než se dohadovat s FÚ, řešíme u nás před elektronickým odesláním SH z našeho sw, že to opravíme v SH ručně - sw nám to umožňuje. I při posílání SH přes EPO to jde opravit.
>>Dobrý den, mně se stalo to samé a dokonce kvůli tomu
>>posílám přiznání v excelu a opravuji částky, aby mi
>>to
>>sedělo na souhrnné hlášení. Psala jsem i na Stormware
>>- máme Pohodu a odtud mi napsali, že to mají podle
>>zákona dobře..... takže to řeším tím, že opravuji v
>>excelu....
>>Blanka
jasné, Stormware se mi vajádřil totožně...
>Dobrý den, v Pokynech k DPH i SH je skutečně
>zaokrouhlování tak, jak vám bylo napsáno. Ale že na sebe
>nesouhlasí v naší legislativě jednotlivé zákony, vyhlášky,
>Pokyny... u nás není zase nic tak neobvyklého,
>příkladů by bylo více. Tudíž to správci daně bývá
>neoprávněně vytýkáno. Ale než se dohadovat s FÚ, řešíme u nás
>před elektronickým odesláním SH z našeho sw, že to
>opravíme v SH ručně - sw nám to umožňuje. I při posílání
>SH přes EPO to jde opravit.
Asi to tak taky příště udělám... Jen je to škoda, protože Pohoda nabízí dvě možnosti - buď poslat přes EPO (pak se dá přímo na webových stránkách přiznání upravit) nebo Pohoda přímo posílá, což je trochu pohodlnější...
Re: postup správce daně
Nenechte se odbýt správcem daně, rozdíl v zaokrouhlování dle zákona DPH a SH vzniká (způsobeno postupem při zaokrouhlování).
1 Kč rozdíl nemůže být důvodem pro podání dodatečného DPH ani důvodem, proč ručně opravovat.
Správce daně má nastaveny tolerance pro tyto případy.
1 Kč se do tolerance vleze.
Řešila jsem to také se správcem daně a od té doby s tím nemáme problém a nic neopravujeme.
Přesně tak jak píše paní Alena. Já bych také nic neopravovala, není k tomu žádný důvod. Pokud by se jednalo řádově o milióny, pak může být rozdíl klidně ve stovkách. Pochybuju, že by se paní z FÚ pouštěla do odstraňování pochybností kvůli korunám. A pro dodatečné také není důvod - nejsou žádné nové skutečnosti.
Absolutně to také neopravujeme, máme kolikrát rozdíl i ve stokorunách, ale jedná se o milionové částky. Náš FÚ to tak bere a ani jednou mě na toto neupozorňovali. Jenom se divím, že SH si převádíte do Excelu a pak posíláte upravené před datovou schránku, náš FÚ přijímá tiskopisy pouze v xml formě. A tam upravit nic nelze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.