Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Paušální výdaje od Tomáš - Zákazník mi zaplatí 180,-Kč ale cena zboží je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2012 21:42

    Tomáš (neregistrovaný)

    Zákazník mi zaplatí 180,-Kč ale cena zboží je pouze 100,-Kč těch 80,-Kč je pouze poštovné, za které já dostanu zaplaceno, ale tu samou částku zaplatím poště. Takže z těch 80,-Kč nemám žádný výdělek.

  • 6. 2. 2012 21:43

    Hana (neregistrovaný)

    Tomáši, abych Vám odpověděla laicky- jako kolegyně živnostnice:

    Podle mě máte dvě možnosti:

    1) Buď se smíříte s tím, že státu na dani, sociálce a zdravotce odvedete z větší částky, než odpovídá selským rozumem spočítanému "výdělku" (ve vámi uvedeném případě  odvody ze 72,- Kč, což je (180-180x0,6)) a protiváhou Vám bude zjednodušená administrativa, nebo

    2) povedete kromě evidence příjmů i evidenci reálných výdajů (kde odečtete poštovné 80 Kč + částku, kterou jste Vy utratil, když jste zboží kupoval a další přidružené výdaje), odvedete státu méně, ale utopíte se v papírech  a možná v konci konců o to víc zaplatíte daňovému poradci/účetnímu, aby Vám evidenci dal do "pucu". Toť můj vlastní postoj.

    Vystavovat dvojí doklad považuji za nelegální - příjem 180 Kč Vám skutečně vznikl, budete jej  mít evidovaný na výpise z BÚ a doklad tomu musí odpovídat.

    Nemám zkušenosti se zasíláním zboží, ale nejde nějak udělat, aby zákazník zaplatil zvlášť přímo poště těch 80 Kč a zvlášť Vám těch 100? Pak by vám vznikl příjem jen 100 Kč.

    Ještě myslím na to, že tím, že jste student, budete mít různé další úlevy na daních, SVČ máte vedlejší = promítne se v sociálce, zdravotce. Chce to prostě spočítat odhad, jak si budete stát na konci roku, a podle toho se rozhodnout, zda sbírat všechny paragony o Vašich výdajích, nebo jít na paušál. Je to už trošku komplikovanější matematika, ale dá se to. Kdyžtak Vám pomůže šikovná účetní. Jen ze své zkušenosti mám potřebu zopakovat, že zjednodušení administrativy je taky důležité plus. A také naopak, jakmile se rozhodnete pro jednu z variant, můžete podle toho přepočítat marži, kterou si na zboží berete tak, aby se Vám to vyplatilo.

    Snad vám moje odpověď pomohla a prosím moderátorku, aby mě opravila, pokud jsem uvedla něco nesprávně.

    Zdravím, Hana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).