Re: nárok na dovolenou-kolik dní?
Viz § 212-214 ZP
Nepíšete, kolik dnů (směn) odpracoval.
Pokud pracoval od pondělí do pátku a všechny směny odpracoval, vychází mi, že odpracoval (včetně dovolené a svátků) 61 dnů - má nárok na 1/12 z 20 dnů, tj. 1,5 dne dovolené.
Pokud by odpracoval jen 42 až 59 dnů, má nárok na 2/12 z 20 dnů, tj. 3,5 dne dovolené.
Dobrý den, děkuji za odpověď, ty paragrafy jsem četla, ale nepochopila.
Ano pracoval od PO-PÁ, takže dovolená a svátek se bere jako výkon práce? (D7/5 a 25-29/6). Ale NV 24-26/7 se už nebere jako výkon práce?
Tzn., že odpracoval V květnu 22 dní, v červnu 21dní a v červenci 18dní=tj.celkem odpracoval 61 dní=takže by to opravdu měla být 1/12 dov.tj.1,5dne? A ne 2/12 dovolené tj. 3,5dne?
Ještě jednou mockrát děkuji
>Dobrý den, děkuji za odpověď, ty paragrafy jsem četla,
>ale nepochopila.
>Ano pracoval od PO-PÁ, takže dovolená a svátek se bere
>jako výkon práce? (D7/5 a 25-29/6).
Správně (pro účely nároku na dovolenou)
> Ale NV 24-26/7 se už nebere jako výkon práce?
Ne
>Tzn., že odpracoval V květnu 22 dní, v červnu 21dní a
>v červenci 18dní=tj.celkem odpracoval 61 dní=takže by
>to opravdu měla být 1/12 dov.tj.1,5dne? A ne 2/12
>dovolené tj. 3,5dne?
Nevím, co je na tom nepochopitelné.
"Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok."
-> celý kal. měsíc měl ten zaměstnanec jen červenec, tedy 1/12
(Pokud nebyl 1. 5. a/nebo 31. 7. zaměstnán jinde (odst. 3), což nepředpokládám.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.