Re: Trojzápočet nelze ?
Nutné je mít dohodu o započtení. Najdete ji např.když si ve vyhledávači Seznam dáte Zápočet pohledávek apod.
"Při uzavírání dohody o započtení lze započíst téměř jakékoli vzájemné pohledávky (na rozdíl od jednostranného započtení). Nezáleží na tom, zda se jedná o pohledávky stejného druhu, zda jsou splatné či nikoli. Nezáleží ani na tom, zda je pohledávka promlčena. Se započtením ale musí souhlasit smluvní strany.
Při uzavírání dohody o započtení je třeba si uvědomit, jestli ji budete uzavírat v režimu obchodního nebo občanského zákoníku. Každý z těchto kodexů stanovuje zčásti odlišné podmínky, které musí být při započtení pohledávek splněny. Problematika započtení pohledávek je upravena v § 580 a násl. občanského zákoníku a v § 358 a násl. obchodního zákoníku."
jestli to není náhodu dané tím "vzájemné závazky a pohledávky", podle mne jsou "vzájemné" možné jen mezi dvěma stranami.
Nedovedu si představit, jak bych to měla účtovat. Dřív jsem to také řešila, došel mi trojzápočet.... vrátila jsem to, neměla jsme to jak zaúčtovat... . Dvě firmy z těch tří museli udělat mezi sebou dohodu o postoupení pohledávky (pak zbyly jen dvě firmy - laicky řečeno- a ty provedly klasický zápočet.... )
Třeba někdo poradí lepší způsob....
>
>jestli to není náhodu dané tím "vzájemné závazky a
>pohledávky", podle mne jsou "vzájemné" možné jen mezi
>dvěma stranami.
To sice asi ano, ale kde vidíte "vzájemné závazky a pohled.". S vyjímkou par. 361 (týká se něčeho jiného) to nemohu stále najít.
>Nedovedu si představit, jak bych to měla účtovat. Dřív
>jsem to také řešila, došel mi trojzápočet.... vrátila
>jsem to, neměla jsme to jak zaúčtovat... . Dvě firmy z
>těch tří museli udělat mezi sebou dohodu o postoupení
>pohledávky (pak zbyly jen dvě firmy - laicky řečeno- a
>ty provedly klasický zápočet.... )
> Třeba někdo poradí lepší způsob....
účtuje se stejně jako dvojzápočet - zpravidla proti účtu 395.
no , vidím jen § 364
Na základě dohody stran lze započítat jakékoli vzájemné pohledávky.
Nikde jsem nenašla, že ty strany musí být jen dvě...... jen usuzuju s výrazu vzájemné, tedy oboustranné. Pročítala jsem starší diskuze, vypadá to, že trojzápočet je běžný...
Našel jsem vyjádření daňového poradce:
Pokud jsou tedy závazky a pohledávky mezi subjekty A, B a C závazky a pohledávkami ve smyslu obchodního či občanského zákoníku, není, dle mého názoru, problém provést vzájemný zápočet závazků a pohledávek a následné případné vyrovnání. Předpisy nestanoví, že se musí jednat pouze o vyrovnání mezi dvěma subjekty. Pokud jsou tedy splněny podmínky pro provedení zápočtu, lze jej tímto způsobem provést. Podkladem pro zaúčtování celé operace by měl být protokol o provedení zápočtu, který podepíší všechny zúčastněné strany.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.