Re: převod dovolené prosím
No právě, že jsem je četla. Proto se tu ptám. Jestli mi něco při čtení neuniklo... jak se to dělá v praxi... atd. Jestli to opravdu zaměstnance musí takto postihnout (pro někoho nepříjemně). Proto se zde ptám, od toho snad toto fórum je (aspoň jsem si do teď myslela :-).
My v žádném případě. Dovolená náleží v tom roce, kdy vznikla, pokud se čerpá následující rok, má to i finanční dopady a to si zaměstnavatel opravdu hlídá. Pokud zaměstnanec potřebuje opravdu delší volno, požádá si o neplacené a je mu vyhověno. Není žádný důvod proto, aby si zaměstnavatel vědomě způsoboval problémy jen proto, že nenařídí čerpání dovolené. Mimochodem, aby zaměstnavatel nevypadal tak nelidsky - u nás si do rozvrhu čerpání dovolené plánuje každý zaměstnanec čerpání podle sebe - zaměstnavatel před schválením upraví jen v případě, že by nebyla na pracovištích zastupitelnost. Takže když to shrnu - zaměstnanci si čerpají dovolenou jak potřebují , ale v daném roce.
Tak by to mělo být, ale bohužel u nás to tak nefunguje a já jsem malý pán na to, abych to změnila. Dovolenou nařídíme čerpat, ale pak majitel firmy zruší a pořád dookola. Vysvětluji, že na to doplatíme, ale jako bych mluvila do pařezu. Mám tu zaměstnance, který má ještě 52 dní dovolené (celoroční nárok 25 dní). Asi 1/5 zaměstnanců má nevyčerpanou dovolenou v rozmezí 45 -50 dní. Co k tomu dodat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.