Re: úhrada a její zaúčtování
Dobrý den ráda bych se přidala k tomuto dotazu - stalo se nám že jsme zaplatili firmě fakturu v roce 2011. Ta faktura neměla na nši firmu být vystavena, ale bohužel se stalo. S touto firmou stále spolupracujeme, jejich účetní mi řekl až jim budeme platit nějakou fakturu ať o tu částku zaplatíme méně. Jsem účetní začátečník tak nevím jakým způsobem odúčtuji ten rozdíl. Např. 5200 mi zůstane v závazcích.
Děkuji za pomoc
prosím v.e.n.d.y.
>>Dobrý den,
>>dá se úhrada VFA provést jinak než pokladnou či
>>bankou?
>>VFA z ledna uhradil zákazník na účet jiné firmy,
>>která
>>od června vystavuje na základě smlouvy faktury za nás
>>a peníze chodí jim.
>>Dá se úhrada provést např.ID? Jak by se účtovalo?
>>Nebo nějaký jiný nápad...prosím
>>Děkuji
>>InkaK
>Dobrý den ráda bych se přidala k tomuto dotazu - stalo
>se nám že jsme zaplatili firmě fakturu v roce 2011. Ta
>faktura neměla na nši firmu být vystavena, ale bohužel
>se stalo. S touto firmou stále spolupracujeme, jejich
>účetní mi řekl až jim budeme platit nějakou fakturu ať
>o tu částku zaplatíme méně. Jsem účetní začátečník tak
>nevím jakým způsobem odúčtuji ten rozdíl. Např. 5200
>mi zůstane v závazcích.
>Děkuji za pomoc
Hlavně jde o to, co na té špatné faktuře z roku 2011 bylo? Zaúčtovali jste to do nákladů? Dodavatel měl vystavit opravný dańový doklad,vy na jeho základě zrušit původní účtování a zase odvést státu DPH. Pak by se původní faktura a ODD započetli proti sobě a bylo by. Trvala bych aspoň letos o vystavení ODD a vrácení neoprávněně zaplacené částky za původní fakturu. Zaplatit o to méně na jinou fakturu se nedá v účetnictví řešit.
Ano jednalo se o materiál bylo dáno na 501 upl. DPH. Všimli jsme si toho až teď v roce 2012. Proto jsem se Vás chtěla zeptat, nebylo mi jasné jak to zaúčtovat.
Takže by vystavili ODD s dnešním datem a nemuselo by se dělat žádné dodatečné atd? Mám z toho nějak zamotanou hlavu.
Ten jejich účetní je skušený ale bohužel když jsem se ho ptala jak z toho ven odpověděl pošlete o to méně a něco stím pak uděláte a já taky to tady nějak udělám. Bohužel nevím co to NĚJAK znamená.
Ještě jednou se omlouvám za pojlouplé dotazy, ale jste moji zachránci
No samozřejmě to není úplně legálně, tvářit se letos, že jste vrátili materiál a taky záleží, jak to půjde udělat u dodavatele, jemu to totiž bylo loni jedno, onměl tržbu a nezáleželo mu asi na tom, komu fakturoval a komu zboží dodal. Nesmíte se tak snadno dát, pokud jste neměli zboží, měli jste vrátit fakturu ještě před zaúčtováním.
>No samozřejmě to není úplně legálně, tvářit se letos,
>že jste vrátili materiál a taky záleží, jak to půjde
>udělat u dodavatele, jemu to totiž bylo loni jedno,
>onměl tržbu a nezáleželo mu asi na tom, komu fakturoval a
>komu zboží dodal. Nesmíte se tak snadno dát, pokud
>jste neměli zboží, měli jste vrátit fakturu ještě před
>zaúčtováním.
Je mi to jasné ale v naší firmě neví levá ruka co dělá pravá.
Jeden ze společníků mi donesl fakturu. Já ji zaúčtovala jako jindy. No a letos s dalším společníkem jsme něci hledali no a tím jsme se dopátrali té chyby.
Tak bohužel o ty penízky asi příjdem.
Nezlobte se za přihlouplý dotaz
Pěkný den šíša(ale vopravdická :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.