Re: Prosím mzdové účetní dovolená
Zam. byla v PN(je těhotná), dnes přinesla ukončení PN k 20.8. a chce si vybrat dovolenou než nastoupí na mateřskou dovolenou. Máme 20 dní, 4 už si vybrala a o 1,5 dovolené "přišla" tím, že byla v PN. a já teď nevím, na kolik dní dov. má nárok.
Děkuji za odpověď.
Dagmara
Jestli jsem dobře pochopila, je nemocná od 18.2. do 20.8. tj. 131 dnů, takže krácení o 2/12. Nárok 16,5 dne, 4 má vybrané, zbývá jí 12,5 dne. Pravděpodobně buď nastoupí na PPM dřív nebo bude ještě nemocná. Nechápu, proč ji doktor nechal půl roku na neschopence a teď ji uschopnil.
Tak když máte celoroční nárok 20 dní a ona pro nemoc zameškala 118 pracovní dní včetně svátků, které byly v pracovních dnech, krátíte o 1/12, tzn. správně píšete o 1,5 dne. Tzn. že zbývá 18,5 dne. 4 dny si vybrala, tak zbývá 14,5 dne.
Zkontrolujte, jestli jste do těch zameškaných pracovních dní v roce 2012 započítala i promaroděné svátky v pracovních dnech (jestli je to skutečně celkem 118 dní).
jenže paní nenapsala, kdy odchází na MD, takže ona je nyní uschopněná, pak chce vybírat dovolenou (dovolenou ale určuje zam-tel, takže na toto nemusí přistoupit), pak může znovu omarodit? a pak jde na mateřskou? To se těžko odpovídá, když z Vás musí člověk informace "dolovat".
Re: Neskutečná diskuse,snaha a ignorace
Ještě jedno jsme opomenuli - má pracovní poměr na dobu neurčitou? Nemá jí náhodou v průběhu mateřské skončit (doba určitá)?
Pokud nemá skončit, tak si možná uškodila, když čerpá dovolenou před MD. Nemám před sebou kalendář, ale kdyby ji čerpala až po MD, tak by jí možná vyšlo, že by si mohla vyčerpat i celoroční dovolenou z roku 2013. Každopádně poměrnou část z roku 2013 bude moci vyčerpat, jestliže o to požádá.
Tak jsem to přepočítala, a opravdu za předpokladu, že pracuje od pondělí do pátku to vychází na 131 zameškaných dní. Nahoře Dagmara píše, že nástup na MD je 6.9., takže pokud je zaměstnankyní od počátku roku nebo od dřívějška, bude to takto: krácení o 2/12, tj. o 3,5 dne. Zbývá 16,5 dne, 4 dny si vyčerpala, zbývá 12,5 dne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.