Re: je po RD ochranná doba na ÚP?
Všem děkuji!. Shrnu to, končí mi v listopadu pobírání rod. dávek, ale abych měla nějaký příjem před 2. MD, přesně jak píše Liba, radši sama skončím. Šlo mi o to jestli se započítává "odsloužená" mateřská a rodičovská do rozhodných 270 dnů, což píšete, že ano. Zaměst.poměr celou dobu trvá a zkusím se tam i vrátit, ale jak jsem psala, byla jsem upozorněna "na komplikace" - přesuny do jiného města na jinou pobočku, přesčasy...to s dvouletým dítětem nemohu, takže předpokládám, že bude-li realita taková, za pár dní skončím. Zkusím alespoň dohodu z důvodu péče o dítě, ale to nevím jak se se zaměstnavatelem domluvím. Každopádně, když pak nastoupím na mateřskou, tak PPM bych dostat měla počítanou z platu z mého stávajícího, tj. druhé mateřské poslednímu předcházejícímu, zaměstnání, dle vašich reakcí. Takže ještě jednou děkuji.
MD a RD se bere jako "náhradní zaměstnání ".Pokud byste pracovní poměr ukončila zároveň ke dni narození dítěte, tak byste dostala tu podporu z národního hospodářství tedy v nejvyšší fázi ty cca 3500. Pokud do práce nastoupíte alespon na pár dní (někde stačí i 1 den - žádný zákon nestanovuje dobu, po kterou musíte takový příjem mít, aby Vám z něj byla podpora vypočítána,praxe jednotlivých úřadů práce se v tomto ohledu bohužel liší.), tak se vám podpora bude počítat z pravděpodobného výdělku, tedy dle vašeho mzdového výměru.
Dívala jsem se ještě na tu druhou mateřskou. Peněžitá podpora v mateřství je dávkou nemocenského pojištění a je upravena zákonem o nemocenském pojištění.Ženy v evidenci úřadu práce nebo studentky v průběhu studia tedy nemají nárok na mateřskou ani nemocenskou. Žena v evidenci úřadu práce bude ihned po narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek. Nemůže si však vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku, ze zákona by musela čerpat čtyřletou variantu. Na úřad práce donese těhotná žena potvrzení, aby nemusela plnit zákonné povinnosti vyplývající z evidence na úřadu práce.
Jiná situace nastane, když se po nějaké době z ÚP odhlásíte a na několik dní nastoupíte do zaměstnání. Druhá varianta b ybyla kdyby jste ze stávajícího zaměstnání šla rovnou ns nemocenskou.
Díky za odpověď, se vším co píšete jsem víceméně obeznámena, ale dovolím si nesouhlasit v jednom bodě. Na tomto serveru jsem opakovaně nalezla informaci, že i v situaci kdy nastupuje žena na mateřskou dovolenou z ÚP, tak je-li to v ochranné době 6 měs. přičemž před nástupem na úp je splněna podmínka 270 dní za posl. 2 roky - počítá se jí PPM ze mzdy z tohoto posledního předcházejícího zaměstnání... Jak je to tedy? Ví to někdo jistě?
Vím, že nástup na nemocenskou by to řešil, ale předpokládám, že vše bude zdravotně v pořádku a s malým dítětem si "zařídit" nemocenskou a mít omezené vycházky je poměrně na zbláznění.
Díky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.