Re: podepsala jsem mandatní smlouvu
Pročtěte si
ObchZ
Část třetí
Obchodní závazkové vztahy
Hlava II: Zvláštní ustanovení o některých obchodních závazkových vztazích
Díl X: Smlouva mandátní
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obchzak/cast3h2d10.aspx
ja jsem myslela že to je klasicky pracovni pomer, bylo me rečený že ani nemusim nic hlasit na uradu prace ale at tam jsem zaregistrovana tak proto si myslim ze to je na cerno protoze by za me urad platil zrav a soc, a ja bych pracovala a neodvadela, je me to cele nejake divne a ani me nebylo receno ze budu s necim obchodovat je to podraz ani smlouvu jsem si nemohla precit ta pani me ji hned sebrala z6 ruky jak jsem to podepsala vubec nevim co to je
ani me nebylo receno ze budu s necim obchodovat
>je to podraz ani smlouvu jsem si nemohla precit ta
>pani me ji hned sebrala z6 ruky jak jsem to podepsala
>vubec nevim co to je
To jste ale porušila propagované pravidlo (Podepsat můžeš, přečíst musíš)
Vždyť to, že s něčím budete obchodovat, byste se dozvěděla v té smlouvě. Pro příště - smlouva se čte před podpisem smlouvy ne po podpisu. Pokud by mi někdo dal podepsat smlouvu a nedovolil mi ji přečíst předem, tak okamžitě ruce pryč.
co jsem tak prolitla v rychlosti tu smlouvu tak tam nic o sankcich napsane nebylo spis me to pripadalo jako navod jak prodat tu vec a byli tam pokuty pokud nebudu rikat pravdu nebo neco pozmenim, jen by me zajimalo co kdys nenapisu piseme vypoved co se stane jestli muzu nekde jinde podpsat smlouvu a pracovat tam , dekuji
Nikdo Vám nic přesně neporadí, když nevíme, co v té smlouvě je. Nevíme, jestli si tam dali podmínku, že když budete např. prodávat výrobky konkurenční, budete platit pokutu nebo tak něco. Pro jakou firmu mělo být, jaké výrobky jste měla prodávat?
Jestli je to něco jako Avon nebo nějaké vysavače, tak z toho asi nic nehrozí. Zaplatila jste jim nějaký poplatek? Nebo neupsala jste se k tomu, že si založíte nejaké pojištění? Napište, o co šlo.
Mandátní smlouva upravuje podmínky spolupráce. Předpokládám, že půjde o mandátní smlouvu podle obchodního zákoníku. Mandátní smlouvu můžete vypovědět podle § § 575:
(1) Mandatář může smlouvu vypovědět s účinností ke konci kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena mandantovi, nevyplývá-li z výpovědi doba pozdější.
(2) Ke dni účinnosti výpovědi zaniká závazek mandatáře uskutečňovat činnost, ke které se zavázal. Jestliže tímto přerušením činnosti by vznikla mandantovi škoda, je mandatář povinen jej upozornit, jaká opatření je třeba učinit k jejímu odvrácení. Jestliže tato opatření mandant nemůže učinit ani pomocí jiných osob a požádá mandatáře, aby je učinil sám, je mandatář k tomu povinen.
(3) Závazek mandatáře zaniká jeho smrtí, je-li fyzickou osobou, nebo jeho zánikem, je-li právnickou osobou.
(4) Ohledně činnosti uskutečněné ode dne výpovědi do její účinnosti a uskutečněné podle odstavce 2 má mandatář nárok na úhradu nákladů podle § 572 a na část úplaty přiměřené výsledku dosaženému při zařizování záležitosti.
Toto už Vám někdo psal nahoře (Vy jste ten mandatář). Smlouvu vypovězte určitě písemně. Ale nevíme, k čemu dalšímu jste se v té smlouvě zavázala.
Ještě podotýkám, že k takové činnosti je ŽL potřeba, ale to, že ho nemáte, neznamená, že smlouva je neplatná. Znamená to jen to, že byste si ho musela pořídit, kdybyste tu čiinnost vykonávala a vydělávala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.