Re: PDP- dodávka a instalace telef.ústře
Naší firmou byl vznesen dotaz na GFŘ a nedávno došla odpověď (já jsem si při zadání dotazu neuvědomila, že nám odpověděli) cituji: při zatřídění pro účely daně z přidané hodnoty platí zásada, že instalace zařízení, které je pevně spojeno s budovou se zařazuje do kódů 41-43 Klasifikace produkce CZ-CPA s režimem přenesení daňové povinnosti, s výjimkou zařízení, které je uvedeno pod kódem 33 Klasifikace, u kterého se režim PDP neuplaňuje. Proto instalace telefonní ústředny (tj.včetně všech souvisejících prací), která se zatřiďuje do kodu 33 Klasifikace, reřimu DPD nepodléhá.
Tak si vyberte. Také máte v té odpovědi, Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že Generální finanční ředitelství není oprávněno k závaznému výkladu právních předpisů a rovněž ani k poskytnutí právního poradenství v individuálních záležitostech.
Naproti tomu: (zatřiďovací firma)
Montáž telefonní ústředny
subkategoríe 43.21.10,
Telefonní ústředna slouží funkčnosti
inženýrských stavebních děl.
U tohoto plnění bude uplatňovaný režim přenesení
povinnosti pokud je plnění poskytováno plátci DPH.
Tak to se byla asi podívat zatřiďovací firma ve sklepě a zjistili, že tam mají nějakou bednu z počátku devadesátých let minulého století, přivrtanou na zeď.
Tel. ústředna může vypadat třeba takhle:
http://www.rychlydrat.cz/uploads/images/pbx-rack.png
nebo i takhle:
http://www.gigaset.cz/voip-telefony/260353_gigaset-de900-ip-pro.html
Není mi jasné, jak by se dalo vůbec v případě těchto zařízení hovořit o "montáži".
Přinesu kisnu, zastrčím jí do racku, a připojím drátem - já nevím, kde je jaká stavební nebo montážní činnost. Je to stejné, jako když mi firma zapojí k PC nový monitor.
Já bych nepaušalizovala.
A už vůbec ne takto.
Pokud je to zařízení, které je potřebné pro funkčnost budovy a její užívání, pak bych to dala do režimu přenesení.
Mj. vaše argumentace ohledně telef. přístroje, který shodou okolností funguje jako ústředna není zrovna nejlepší.
Bavíme se o tel. ústřednách, které jsou nezbytné pro funkčnost a užívání budovy.
Právě že se nesnažím paušalizovat, ale diferencovat. Otázka zněla, zda "dodávka a instalace telefonní ústředny spadá do PDP".
Jako poměrně správné mi připadá rozlišení dle toho, zde je či není pevně spojeno se stavbou. Jedná-le se o stolní či rackovou ústřednu, já o tom pochybuji - toť vše. V takovém případě mi to připadá technicky na stejné úrovni jako dodávka rackového serveru nebo např. síťové tiskárny (také to "někdo asi naistalovat musí"). Jen si nemyslím, že je to možné zařadit mezi stavební/montážní práce. Ale rád se nechám přesvědčit o opaku. Jen pořád nevím, jak to do 41-43 dostat.
Děkuji Vám. Nicméně:
"... které jsou potřebné pro jejich užívání (funkčnost)" - to je silně subjektivní - vztaženo k tel. ústředně. Je ústředna potřebná pro funkčnost např. kanceláře ? V době skypu,viberu, wifi a mobilních telefonů ? Řekl bych že je potřebná zhruba tolik, jako mašina na kafe.
Ale soudní spor by to byl zábavný :o)
To máte pravdu - to netuším,co "potřebného pro funkčnost budov" umí některé ústředny. Vkrádá se mi na mysl otázka, zda před vynálezem moderních telefonních ústředen existovaly vůbec funkční budovy.
Nicméně zrovna v této (původní) otázce si vskutku myslím, že diferenciace dle chrakteru zařízení (a jeho zapojení) je namístě, a pohled z technického hlediska může té "daňové" optice hodně napovědět - u metrákové kraxny napojené na opťák je to dle mého laického názoru prostě jinak, než u stolního telefonu, který dělá ústřednu šesti vnitřním linkám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.