Re: dovolená a nástup na mateřskou
nemusí končit pracovní poměr ne,nárok máte pokud odpracujete 60 dní,nevím kdy vám skončila mateřská, tak si jí sečtětě + přičtěte dovolenou,jestli vám to dá těch 60 dní, pokud ano,máte nárok i na celou letošní dovolenou.když jí budete čepat mezi mateřskou a rodičákem.
Nárok na proplacení dovolené máte jen při ukončení PP, jinak ne. Pokud jste na MD od 7. 2. a máte jedno dítě, tak vám skončila MD 21. 8. Už tedy nemůžete požádat o čerpání ŘD po MD, to by vám nebyla krácena. Takto se vám zkrátí o zameškané na RD a vyčerpáte si ji po RD.
Žádala jsem a teď mi právě zaplatili tu dovolenou z roku 2011 (3 dny). Ale tu novou dovolenou (rok 2012) mi právě nezaplatili. Ptám se znovu, mám tedy na novou dovolenou nárok, když jsem odpracovala celý leden a kousek února? Na MD jsem nastoupila 7.2.
Děkuji.
Nejprve se pokuste spojit se mzdovou, protože třeba došlo jen k nějakém omylu, který v příští mzdě napraví. Pokud si mzdová bude myslet, že nemáte na letošní dovolenou nárok, obraťte se doporučeným dopisem na vedení firmy.
Odvolejte se na:
§ 216, odst.2, kde je uvedeno, že doba MD je pro účely dovolené posuzovaná jako výkon práce.
§ 217, odst. 5, kde se píše, že pokud žena požádá o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, je zaměstnavatel povinen vyhovět.
§ 223, odst. 1, který pojednává o krácení dovolené a výslovně se v něm píše, že v tomto případě se za dny zameškané následnou RD nekrátí.
Vyzvěte je k nápravě v nejbližším výplatním termínu. Pokud se tak nestane, vezměte kopie obou dopisů a vyhledejte právníka na ÚP, ten vám jistě poradí další postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.