Re: kód na zdravotní pojištovnu
Ale jestli pobírá rod. příspěvek tak stále patří do kategorie M, proč jste ji hlásila L?
Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souv. zákonů § 7
(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
c) příjemce rodičovského příspěvku
Kód M se hlásí při počátku MD nebo RD nebo při počátku pobírání rodičovského příspěvku. Např. při nástupu na MD se hlásí M. Pak začne čerpat rodičovský příspěvek tzn. je stále pojištěna státem a zůstává pod kódem M. Až do doby, než jí skončí rodičovská dovolená nebo přestane pobírat rodič.příspěvek (podle toho, co nastane později). Tzn. až skončí toto pojištění státem, ohlásíte ho kódem U. Ona sice byla na neplaceném volnu, ale stále pobírala rodičák, takže stále měla být vedena pod kódem M.
já se na to ptala i ve VZP a takto mi to řekli. Pokud tedy paní stále bere rodičovský příspěvek, musím od ní mít nějaké potvrzení nebo čestné prohlášení? Nebo jak poznám, že ho již nepobírá? Mám zkušenost, že lidi nehlásí změnu důležitějších věcí a toto je nejspíš ani nenapadne zaměstnavateli hlásit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.